ABD'nin Chicago şehrinde 4 polis emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle siyahi Dexter Reed'i durdurdu. Güvenlik güçlerinin Reed'e çıkan çatışmada yalnızca 41 saniyede 96 kurşun sıktığı anlar polis kamerasına yansıdı. Reed olay yerinde hayatını kaybederken polisler ise idari izne çıkarıldı.

ABD'de Chicago Sivil Polis Sorumluluğu Dairesi (COPA) 21 Mart'ta emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle durdurulan siyahi bir sürücünün çıkan polislerle çatışmada öldüğü olayın görüntülerini paylaştı.

Videoda memurlardan biri Reed'e, 'arabasının camını açmasını' söylüyor. Genç, ilk önce camını indiriyor ancak cam daha sonra tekrar kapanıyor.

Memur ise  'pencereyi açması' talebini tekrar ediyor. Polis ilerleyen anlarda kilitli gibi görünen sürücü kapısının kolunu çekiyor ve ardından silahını çekerek hemen kapıyı açmasını istiyor.

Reed  "Tamam, deniyorum" diyerek cevap veriyor.

Birkaç saniye sonra ise aniden silah sesleri yükseliyor ve onlarca el ateş ediliyor.

Görüntülerde en az iki polis memurunun daha caddenin karşısından Reed'e ateş ettiği dikkat çekiyor. Her iki polis memuru da silahlarını yeniden doldurmak için duruyor.

Silah sesleri sona erdikten sonra Reed'in bedeni aracın arkasında yüzükoyun yatar halde görüldü. Genç yerde yatarken dahi polisin ona 'hareket etmemesi için' defalarca bağırdığı görülüyor.Yaklaşık bir dakika sonra bir polis memuru Reed'in arabasını inceliyor.

Chicago polisi ayrıca silahlı saldırı sırasında bir polis memurunun bileğinden vurulduğunu ve durumunun iyi olduğunu duyurdu.

70 kişiyle başladı tüm ABD'ye yayıldı: En az 570 gözaltı! 70 kişiyle başladı tüm ABD'ye yayıldı: En az 570 gözaltı!

Hazırlanan ön raporda silahını ilk ateşleyenin Reed olduğu memurların daha sonra karşılık verdiği ileri sürüldü. Kamuya açık görüntülerde bunun net olmadığı dikkat çekerken Reed'in aile üyeleri ve avukatları ise birçoğu sivil giyimli ve taktik yelekli polis memurlarının neden arabasına silahlarla doluştuğunu anlayamadıklarını belirtti.

COPA tarafından yapılan açıklamada, polislerin çıkan çatışmada 41 saniye içinde 96 el ateş ettiği sadece bir polisin 50 el ateş açtığı belirtilirken  polislerin 41 saniyede 91 kez ateş açması aşırı güç kullanıp kullanmadıklarına dair soruları gündeme getirdi. 

Soruşturma tamamlanıncaya kadar idari izne çıkarıldıkları öğrenildi.

ReelKurşun,,Abd Polisi

Editör: Nehir Durdağı