İsrail'in İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemesi sonrasındaki gerginlik yerini savaşa bıraktı.

İran, İsrail'e yönelik hava saldırısıyla beklenen savaşı başlattı. İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı ve füze ile saldırdı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu” ifadeleri kullanıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İran'ın İHA ve füze saldırısının ilk dalgasının bertaraf edildiğini söyledi. Gallant, çatışmanın sürdüğünü de vurguladı.

ABD Başkanı Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'yla yaptığı görüşmede İsrail, ABD ve bölgedeki diğer ülkelerin ortak savunma çabaları sayesinde İran'ın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığını söylediği ileri sürüldü. Biden'ın Netanyahu'ya, "Bir zafer kazandın. Bu zaferi al" dediği belirtildi. 

ABD Başkanı Biden, kamuoyuna yaptığı açıklamada ise İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırıyı kınadığını belirtti. Biden yaptığı açıklamada, "Yarın, İran'ın küstah saldırısına karşı birleşik bir diplomatik tepki koordine etmek üzere G7 liderleri arkadaşlarımı bir araya getireceğim" dedi.

İran'ın saldırısından sonra Netanyahu, sosyal medya hesabından "Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağız" açıklamasını yaptı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran’ın İHA’lardan daha kısa uçuş süresine sahip füzeler fırlattığını duyurdu. Kanal 12, 100 kadar İHA ile sayısı belirtilmeyen füze fırlatıldığını, bunların bazılarının Suriye ve Ürdün üzerinde düşürüldüğünü belirtti.

Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü

Kanal 12 ayrıca ABD ve İngiliz askeri uçaklarının Irak-Suriye sınır bölgelerinde İran’a ait İHA’ların bazılarının düşürdüğünü ifade etti. ABD’li yetkililer de sayısı belirtilmeyen İHA’ların düşürüldüğünü doğruladı.
 

Editör: Gürel Yurttaş