Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere İsrail'le 54 üründe ihracata kısıtlama getirildiğini duyurarak kısıtlama kararının Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar devam edeceğini belirtmişti.Türkiye'nin İsrail'e yönelik aldığı ihracat kısıtlaması kararının ardından İsrailli ihracatçılar temin ettikleri ürünleri nasıl almaya devam edeceği yönünde arayışlara girdi.

Netanyahu'yu yiyip bitiren ihtimal! Telefonu bir an olsun elinden düşürmüyor Netanyahu'yu yiyip bitiren ihtimal! Telefonu bir an olsun elinden düşürmüyor

İsrail'de yayımlanan finans gazetesi Globes "İsrailli ithalatçılar Türkiye'den dolaylı yolları inceliyor" başlıklı dikkat çeken bir haber yayınlandı.Türk mallarını Slovenya limanları üzerinden getirmeyi düşündükleri ve oradan başka gemilere yükleyerek İsrail'e getirme seçeneğinin değerlendirildiği belirtildi.

İsrail finans gazetesi Globes'te yer alan yazıda kısıtlama kararını nasıl delinebileceğine yönelik alternatif seçenekler kaleme alındı.

Gazete yazısında şu ifadeler kullanıldı; "Konuya yakın kaynaklar, Globes'un İsrailli ithalatçıların Türk mallarını Slovenya limanları üzerinden getirmeyi düşündüğünü söyledi. İsrailli ithalatçılar, Türkiye'nin İsrail'e 54 ürünün ihracatını yasaklama kararını öğrendikten sonra Türk mallarının dolaylı ithalat yollarını incelemeye Salı günü başladılar." 

Kısıtlama kararını delmek isteyen İsraillilerin bulduğu yollardan birisinin farklı ülkelerin liman seçeneği olduğunun vurgusu yapıldı.

Slovenya'nın Koper veya Ljubljana limanlarına ve oradan da İsrail'e teslimatın yapılmasını düşünen ithalatçılar, taşıma senedi üzerinde İsrail'de bir teslimat limanı listelenmesi halinde sevkiyatın bloke edileceği endişesini taşıyor ancak ülkeler arasında para transferine ilişkin hâlâ herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Habere göre ''Eğer evraklarda Slovenya'nın Koper Limanı olarak görünüyorsa dünyanın en zorlu gümrüklerinden biri olarak kabul edilen Türk gümrükleri bile pratikte nihai varış yerini tam olarak araştıramayacaktır. İsrail'e ihracatı yasaklanan ancak dünyanın birçok ülkesine rutin olarak ihraç edilen 54 ürün arasında yer alan herhangi bir mal için ödemenin nereden geldiğini kontrol etme görevini üstlenemiyorlar." 

Globes'te yer alan yazıda, "İsrailliler, daha yakın olan Kıbrıs'ın düşmanca ilişkileri nedeniyle Türkiye ile çalışmaması nedeniyle Sloven seçeneğini düşünüyor. Öte yandan Slovenya'nın Koper kentindeki gümrüklerle çalışmanın kolay olduğu düşünülüyor. Mallar Slovenya şehrine veya başka bir üçüncü ülkedeki herhangi bir limana varır varmaz, ister tam ister kısmi konteyner olsun, mallar rıhtım kenarında boşaltılabilir. Bu aşamada yerel gümrüğe malların girmeyeceği bildirilir. Ülkede taşıma senedi (konşimento) değiştirilir ve mallar başka bir gemiye yüklenir ve oradan nihai varış noktasına (İsrail) gönderilir" ifadeleri kullanılırken prosedürün nakliye masraflarını iki katından daha fazlasına çıkarabileceği ve Türkiye'den İsrail'e doğrudan nakliye yalnızca birkaç gün sürerken Slovenya üzerinden nakliyenin üç hafta süreceği belirtildi.

Ancak malı üretip doğrudan teslim edemeyen Türk tedarikçilerin olduğu durumlarda bunun makul bir çözüm olduğu vurgusu yapıldı.
 

Editör: Nehir Durdağı