Macron ulusa sesleniş yaptı! Tüm dünyanın gözü Fransa'da Macron ulusa sesleniş yaptı! Tüm dünyanın gözü Fransa'da

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıyacaklarını ilan etti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Filistin'i tanıyacaklarını bildirdi.

Başbakan Stoere, "İsrail-Filistin sorunundaki tek çözümü canlı tutmaya devam etmeliyiz. O da yan yana, barış ve güven içinde iki devletli çözüm" dedi. Stoere, Filistin'i tanıma kararı almalarındaki bir diğer etkenin ise, "Acımasız savaş sırasında zeminini kaybeden ılımlı güçlere destek vermek" dedi.

İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya "doğru koşullar" oluştuğunda Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını ortak açıklamayla duyurmuştu. İrlanda Başbakanı Simon Harris'in, bugün Filistin'i tanıyacağını açıklaması bekleniyor.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin'de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkesinin mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanıyacağından emin olduğunu söylemiş ancak gün vermemişti.

İspanya  Parlamentosu'nda milletvekillerine seslenen Sanchez, İspanya'nın 28 Mayıs'ta Filistin Devleti'ni tanıyacağını belirtti.

Konuşması parlamentoda alkışlarla karşılanan Sanchez "Filistin'i birçok nedenden ötürü tanıyacağız. Bu durumu 'barış, adalet ve tutarlılık' kelimeleriyle özetleyebiliriz. İki devletli çözüme saygı gösterildiğinden ve karşılıklı güvenlik garantileri olduğundan emin olmalıyız. İki tarafın barış için müzakere etmesi şart. İşte bu nedenle Filistin'i tanıyoruz." dedi.

İsrail'den tepki: Büyükelçilerini geri çağırma kararı 

İsrail, Filistin devletini tanıyacağını duyuran İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı. Tanıma kararını kesinleştirmesi durumunda İspanya'nın da Madrid Büyükelçisi geri çağrılacak.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sürerken İrlanda, Norveç ve İspanya bir karar aldı. 3 ülke, Filistin'i devlet olarak tanıyacak. İrlanda ve Norveç kesin kararını duyurdu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerini istişare için "derhal" ülkeye çağırdığı belirtildi. Büyükelçililerin, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını duyurması nedeniyle geri çağırıldığı belirtti.

Dışişleri Bakanı Katz, İspanya'nın da Filistin devletini tanıma kararı alması durumunda benzer adımı atarak İsrail'in Madrid Büyükelçisini geri çağrılacağını belirtti.

Editör: Nehir Durdağı