BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetle görüşmesinden sonra 'profesyonel ordu' tartışması Türkiye'nin gündemine oturdu.
 

Buna göre, sınırlarda özel birlikler görevlendirilecek; 150 yeni karakol yapılacak.

Aslında bu açıklamadan önce konu yürürlüğe girdi.

"Menfaatim gerektirirse papaz cüppesi bile giyerim'' diyerek Milli Görüş gömleğini çıkaran Erdoğan ve AKP hükümetinin AB sevdası sürüyor.

Erdoğan ve zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 29 Ekim 2004'te, Türk halkının Cumhuriyet coşkusu yaşadığı gün İtalya'nın başkenti Roma'da Campidolio'da Türk düşmanı Papa X. Innocenizo'nun heykeli önünde AB teslimiyet belgesine imzalamaştı.

O günden beri AKP'nin AB hizmeti sınır tanımıyor.

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği önce "özel ordu" sonra da "özel sınır birlikleri" diye anılan oluşum, AB hedefleri doğrultusunda yapılan sınır güvenliği çalışmalarının yeni bir versiyonu...

Türkiye, AB'yle uyum sürecinde 2010-2011 takviminde sınır güvenliği ile ilgili İçişleri Bakanlığı'na bağlı profesyonel bir sınır güvenlik teşkilatı kuracağını 2008 Ulusal Programı'nda taahhüt etmişti.

Özel birlik projesinin bu yıl gündeme taşınması da bu taahhüdün bir parçası...

BAĞIŞ'IN AÇIKLAMALARI

ŞİMDİ dönelim ve 5 Kasım 2009 Perşembe günü Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın açıklamalarına kulak verelim:

''Türkiye'nin sınır güvenliğinde AB standardına ulaşmak için 50 bin kişilik özel bir güvenlik gücü kurma hazırlıkları yürüttüğünü'' açıklayan Bağış, ABD'nin Meksika ve Kanada sınırlarını koruyan 'Border Patrol' sistemine benzeyeceğini ve yeni sınır koruma gücünün asker ve polisten farklı bir birim olacağını bildirdi.

Bağış, bu adımın Türkiye'nin sınır güvenliğinin AB standardına ulaşması için de İçişleri Bakanlığı'nca yürütülen bir çalışma olduğunu kaydederek 'Yeni bir sınır güvenlik birimi oluşturulacak. Şu anda İçişleri Bakanlığı'nda etki analizleri yapılıyor. Sınır Güvenliği Teşkilatı, İçişleri bünyesinde 50 bin personeli olan ayrı bir güç olacak' dedi.

Kurulacak yeni birimin asker ve polisten farklı bir teşkilat olacağını kaydeden Bağış, bu gücün kuruluş aşamasında Emniyet ve TSK'dan deneyimli uzmanların rol oynayabileceğini belirtti.

Bağış, 'İleride AB üyesi olduğumuzda bizim sınırlarımız Avrupa'nın sınırı olacak.

Türkiye'ye gelen Avrupa'ya girmiş olacak.

O nedenle kurulacak bu teşkilat Batı'daki örneklerine benzeyecek.

Avrupa'da var. ABD'de var. Orada sınırları ordudan ayrı bir teşkilat olan 'Border Patrol (Sınır Muhafaza)' koruyor. Ona benzer bir şey olabilir. Ama detaylarını İçişleri Bakanlığı belirleyecek' dedi.

Şimdi gördünüz mü AKP'nin yeni uygulamasının kimin emriyle olduğunu?

 

AĞIZLARDA GEVELENEN...

KONUYLA ilgili çalışan uzmanlara göre Türkiye'de tartışılan özel sınır birlikleri Finlandiya modeline benziyor.

Türkiye'nin AB'yle yürüttüğü Entegre Sınır Yönetimi alanındaki çalışmalara katılan AB Delegasyonu kadrosunda Finlandiya Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'nden bir albayın da bulunması bu yöndeki yorumları güçlendiriyor.

2009 Türkiye İlerleme Raporu'nda da entegre sınır yönetimiyle ilgili Ulusal Eylem Planı'nın uygulanması konusunda sınırlı bir ilerleme kaydedildiğine değiniliyor...

Özellikle polis ve gümrük muhafaza makamları arasındaki işbirliğinin zayıf olduğuna dikkat çekilerek, sınırlar için İçişleri Bakanlığı'na bağlı askeri olmayan, yeni bir sivil kolluk kurulması için daha fazla adım atılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Şimdilik adı ''Özel Eğitimli Hudut Koruma Timleri''... Görev süreleri 5-10 yıl, ücretli, tazminatlı...

Emeklilikleri yok...

Görev bölgeleri huduttaki dağlık arazi vs.

Kullanacakları da özel teçhizat...

Projenin adı ne olursa olsun görünüm tek kelimeyle lejyoner yapılandırması dışına çıkmıyor.

Söylenecek tek şey kolay gelsin...