Amerikan şirketi Intuitive Machines tarafından geliştirilen “Odysseus” isimli uzay aracı Ay’ın yüzeyine başarılı şekilde iniş yaptı.Odysseus, özel bir şirket tarafından Ay'a gönderilen ilk uzay aracı olarak tarihe geçti.

ABD’de 1972’deki Apollo misyonunun ardından yarım asırdan fazla bir süre sonra Ay’a ilk yolculuğunu da gerçekleştirmiş oldu. Uzay aracının Ay yüzeyine ilk inişi ve Apollo görevlerinden bu yana ABD yapımı ilk araç olma özelliğini taşıyor.

Odysseus’un, NASA’nın Artemis programı kapsamında gelecekteki mürettebatlı Ay görevlerine hazırlık için kullanılacağı belirtiliyor.

NASA, inişin 22 Şubat günü saat 6:23 ET’de gerçekleştiğini doğruladı. İniş aracı, 15 Şubat’ta bir SpaceX Falcon 9 roketi yardımıyla Dünya’dan fırlatılmıştı. Ancak, inişi birkaç saat geciktiren bazı “uçuşla ilgili teknik sorunlar” yaşandı.

Intuitive Machines CTO’su Tim Crain, “Odysseus kesinlikle Ay’da ve çalışıyor ancak görevin hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağı henüz belli değil” dedi.

Odysseus’un karanlık çökmeden ve güneş enerjisiyle çalışan aracı, Dünya’ya veri göndermek için yaklaşık bir haftalık sınırlı bir penceresi bulunuyor.

Bu uygulamaları telefonunuzdan acilen silin! Banka bilgileriniz tehlikede Bu uygulamaları telefonunuzdan acilen silin! Banka bilgileriniz tehlikede


 

Editör: Nehir Durdağı