Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon düzenleyeceğine dair açıklamalar ABD, Rusya ve İran’dan tepki çekerken dün dikkat çekici bir olay yaşandı.

Suriye’de aktif olarak terör örgütü grupları destekleyen ve Türkiye’nin güvenlik endişelerine yeterli oranda yanıt vermeyerek Suriye Demokratik Güçleri’ni kuran ve PKK/YPG/PYD’yi de bünyesine katan Washington yönetiminin yaşadığı ikilemi gözler önüne seren bir olay dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı’nda meydana geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın düzenlediği basın toplantısına İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele ve Takip Dairesi’nin direktör vekili Dr. Kari Johnstone da katıldı.

İnsan Kaçakçılığı Kurbanlarını Koruma Yasası kapsamında Kongre’ye sunulan ve bu yılki verilerle hazırlanan İnsan Kaçakçılığı Raporu ile ilgili açıklama yapan Dr. Johnstone daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE TARTIŞMASIYLA BAŞLADI

Bir gazeteci, Türkiye’nin “çocuk asker kullanmasıyla” ilgili bir soru sordu. Gazeteci, “Türkiye geçen yıl hazırlanan raporda listedeydi ama bu yıl yok. Bunun sebebi nedir” diye sordu.

Johnstone ise, “Geçen yıl Türkiye devlet dışı kuruluşları destekleyen hükümetler arasındaydı, bu yıl ise böyle bir destekleri bulunmuyor ki buna Suriye’deki silahlı gruplar da dahil” diyerek Suriye’deki bazı grupların çocuk asker kullanılmış olabileceğini ima etti.

Fakat Johnstone, “NATO üyesi bir ülke olarak ve saygı duyulan bölgesel bir lider olarak Türkiye ABD ile çalışmaya devam ediyor” diyerek Ankara’nın böyle bir listede olmadığını da vurguladı. Johnstone, ABD’nin Türkiye hükümetiyle iletişimde olduğunu da dile getirdi.

Aynı toplantının sonlarına doğru bir başka gazeteci, raporda ABD’nin de desteklediği terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin olduğuna dikkat çekti. Söz alan gazeteci, “Önceki soruda Türkiye ile ilgili açıklama yaptınız fakat bu listede ABD tarafından desteklenen YPG’nin Irak ve Suriye’de yaygın bir şekilde çocuk asker kullandığını görüyoruz. Bu konuda bakanlık nasıl hareket ediyor çünkü ABD bu grubu destekliyor” dedi.

Johnstone ise bu soruya kaçamak yanıt verdi… Johnstone, “Biz bu konuda partnerlerimizle çalışıyoruz buna ABD hükümeti de dahil ve çocuk asker sorununda yaşanacak zorluklara karşı farkındalık sağlamaya çalışıyoruz ve ABD hükümetindeki arkadaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz ve onları desteklemediğimizden emin olmaya çalışacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi