Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Nobel verilmesi gerektiğini iddia etti.

Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Savaşın durması, daha fazla insanın ölmemesi, yaşanan trajedinin son bulması için samimi olarak gayret gösteren Erdoğan var.

Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları ilk kez Antalya’da bir araya geldi. İki ülkenin heyetleri İstanbul’da buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda hem Putin’le hem Zelenski ile görüşebilen tek lider.

ABD Başkanı Biden, savaşın uzaması için elinden geleni yapıyor.

Ukrayna’yı kuşatan Putin ise bir yenilgi yaşamamak için Ukrayna’nın şehirlerini tahrip ediyor, sivil insanları katlediyor. Ukraynalı kadınlar ve çocuklar ise canlarını kurtarmak için komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor.

Zelenski ise ülkesini kurtarmak için direniyor ama ABD ona sadece savaşması için destek veriyor. O nedenle de barışı sağlamak için Türkiye’den başka bir desteği bulunmuyor.

Türkiye’nin samimi çabaları ve Erdoğan’ın liderliği şu anda karanlığın ortasında yanan bir ışık gibi.

Ukrayna ve Rus heyetlerinin İstanbul’daki görüşmesi barışın sağlanması konusunda küçük ama önemli bir adım oldu. Eğer Putin ve Zelenski’yi bir araya getirebilirsek barış adına önemli bir adım atılmış olacak.

Siz bunları zaten biliyorsunuz.

Barışı sağlarsa Nobel Erdoğan’a verilmeli

Türkiye’nin bu pozisyonu dünya tarafından izleniyor ve takdir ediliyor.

O nedenle Rusya ve Ukrayna heyetlerinin müzakereleri yürütmesi için Türkiye tercih edildi. Çünkü iki lider de Erdoğan’a güveniyor. Barışın anahtarı güvendir. Eğer savaş sona erdirilebilecekse iki liderin Erdoğan’a duydukları güven etkili olacak. Olağanüstü bir durum yaşanmazsa Erdoğan, Putin ve Zelenski’yi bir araya getirebilecek tek lider olarak gözüküyor. Çünkü hem Putin’in ve hem Zelenski’nin üzerinde ittifak ettikleri başka bir lider yoktur. Dolmabahçe’deki görüşmelerde savaşan iki taraf olan Rus ve Ukrayna heyetlerinin ayakta Erdoğan’ı alkışlaması fazla söze hacet bırakmıyor.

Eğer Ukrayna’da bir çocuğun daha, bir sivilin daha hayatı kurtarılabilecekse, eğer savaşın küllerinin arasından barış umudu doğacaksa, bir gün barışa ulaşılabilecekse bu çabaların sonucu olacak.

O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarını çok kıymetli buluyorum.

Erdoğan, eğer Putin ve Zelenski’ye savaşı bitirtecek, barışı getirebilecek imzayı da attırabilirse o zaman Nobel Barış Ödülü’nü hak eder.

Adı üstünde, barış ödülü.

Nobel’i verirler mi vermezler mi orasını bilemem ama barışı sağlamak için kim samimi bir çaba içinde? Seveni sevmeyeni ile tüm dünya Erdoğan’ın bu çabalarını takdir ediyor.
Eğer Ukrayna’da barışın sağlanması için Erdoğan’dan başka çaba içinde olan başka bir lider var derseniz sözümü geri alacağım. Biden mı, Macron mu, Johnson mu? Kim var?
O zaman Nobel Barış Ödülü Erdoğan’a neden verilmesin?

Türkiye’nin barışı sağlama konusunda gösterdiği çaba Nobel Barış Ödülü’yle neden taçlandırılmasın?

Ukrayna’da barışı sağlamak için  aynı çabayı Batılı bir ülkenin başkanı gösterse o Nobel Barış Ödülü’ne layık görülür müydü? Görülürdü. Peki bizim neyimiz eksik?

Bu meseleye ben Erdoğan meselesi olarak değil, Türkiye meselesi olarak bakıyorum.

Erdoğan’a Nobel ödülü verilmesi yönünde yaptığı sosyal medya paylaşımları ile beni harekete geçiren plastik cerrahide gururumuz olan Prof.Dr. Ömer Özkan’ın teşviki ile Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen devlet adamlarını inceledim.

Nobel alan liderlerin bir kısmı Erdoğan’ın yaptıklarını yapmış, bir kısmı ise onun yanına bile yaklaşamamış.

Şimdi Erdoğan’ı seversiniz ya da sevmezsiniz. O ayrı. Ama bu Türkiye meselesi. Aynı zamanda Erdoğan’ın değil, Ukrayna’da barışın sağlanması yönünde gösterilen çabaların desteklenmesi demektir. İnanın ki bunu Erdoğan değil başka bir lider de yapsa tereddütsüz Nobel Barış Ödülü hakkı derdim.
 

Editör: Haber Merkezi