OLİMPOS
 
SİZ hiç gecenin bir vakti ister kumsalda, isterseniz de denizin içinde sırt üstü yatıp gökyüzündeki yıldızları seyrettiniz mi? Yakamozlarla yüzmenin keyfini yaşadınız mı?  İşte burası orası. İşte burası Olimpos. 
 
Bir rivayete göre denizin köpüğünden doğduğu söylenen aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit bile buradan girermiş denize... 
Olimpos, Antalya'nın Kemer ilçesinde Akçay deresinin her iki yanına kurulmuş antik bir kent. Kuruluşu Helenistik döneme kadar uzanıyor. Likya bölgesinin en büyük kentlerinden. Yanında 2 bin 375 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı yer alıyor.
M.Ö. 167-168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçiyor. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait. Kent nehirle ikiye bölünmüş. Nehir ağzına yakın bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan yapı kalıntıları var. Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma döneminde onarılmış küçük tiyatro oldukça harap durumda. Tapınak kapısı sağlam kalmış. 
 
 
Kadir'in ağaç evleri 
 
Olimpos ünü 2000 binli yılların başında Kadir'in Ağaç Evleri (Kadir's Tree Houses) sayesinde dünyaca meşhur oldu. 7 Şubat 2007'de yanarak kül olan ve sonra yenisi yapılan evler sırt çantasıyla seyahat edenlerin göz bebeğiydi ve bu sayede tanındı. Sahile giderken sağ ve soldaki kalıntılar antik kentin bir bölümü. Arka taraflara gidildikçe kent büyüyor. Antik Likya medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olup deniz ticaretinde oldukça önemli bir yere sahipmiş. Hatta eskiden Olimpos Limanı korsanlara yataklık yapmış. Kilikyalı korsanların lideri Zeniketes bu şehri üs olarak kullanmış. M.S. 43'te bölgeye Roma Egemenliği gelmiş. Osmanlılara geçince korsan konusu da bitmiş.
12 ay boyunca açılış saatleri 08.00. Kapanış saatleri ise 15 Nisan- 2 Ekim arasında 19.00, 3 Ekim- 14 Nisan arasında saat 17.00.  Kente giriş ücretli ve müze kartı geçerli. 
 
 
Çıralı'da caretta carettalar 
 
Antik kenti geçtikten sonra berrak, turkuaz ile masmavi ve buz gibi suyu olan 3,2 kilometrelik Olimpos Plajı muhteşem güzellikte. Kuşlar ve Ağustos böceklerinin sesiyle resmen insan ruhu arınıyor diyebilirim.  Sahilin asıl sahipleri olan caretta carettaların yumurtlama döneminde bölgeye çok dikkat etmek gerekiyor.  Sahil ve deniz iri çakıllı. Bu nedenle hiç bulanmıyor. Sahile vardığınızda denizi önünüze alıp sağ tarafa yönelerek önce denizle dere yatağının birleştiği tatlı su üzerinden geçmeniz gerekiyor. Sahilden biraz yürüyerek karşınıza çıkacak patika yoldan kaleye ulaşmak mümkün. 
 
 
Yanartepe (Çakaltepe- Chimera)
 
Özellikle geceleri çok etkileyici olan bu doğa olayı metan gazının asırlardır aynı noktadan yeryüzüne ulaşmasından başka bir şey değil. Efsanesi şöyle: Likya Kralı, Bellerophontes isimli bir gence ağzından alevler çıkartan Khimera adlı canavarı öldürme görevini verir. Bellerophontes ise kanatlı atı Pegasus'la canavara saldırır. Aralarında öyle zor bir çarpışma yaşanır ki Khimera sonunda toprağa gömülüyor ve ondan sadece ağzından çıkan alevler kalır. Denizden 250 metre yükseklikte ve sürekli merdiven çıkılıyor. 
 
 
Adrasan Plajı ve Korsan Koyu
 
Olimpos'tan 13 kilometre uzaklıkta. Sahil boyunca konaklayıp yemek yiyebileceğiniz, oturup güzel vakit geçirebileceğiniz oteller ve kafeler var. 
 
Adrasan'a 4,6 kilometre uzaklıkta Korsan Koyu var. Rivayete göre Gelidonya Burnu'nda kuvvetli ters akıntılar olduğu için bu akıntılara kapılıp neye uğradığını şaşıran denizciler zorunlu olarak doğal koy görevi görenler buraya sığınırmış. Buraya sığınanlar karada saklanmış korsanların eline düşer ve soyulurlarmış. Konum olarak hem doğallığı ve hem de denizi çok güzel.
 
Bir de Ceneviz Koyu var. Olimpos'a 5 kilometre mesafede ve tekne turlarının uğrak yerlerinden birisi. Yeşil ve mavi ile çevrili  bakir doğası, güneşin tertemiz sulara yansıması ve daha birçok güzellikleri gözler önüne seren koy, görenleri adeta büyülüyor.
 
 
Dünyanın balkonu Tahtalı Dağı
 
2 bin 366 metre yüksekliğe sahip ve dünyanın balkonu diye bilinen Tahtalı (Olimpos) Dağı'nın manzarası muhteşem. Bölgede yaşayan ve adını da dağa veren Tahtalı güvercinlerini bol miktarda görmek mümkün. Zirveye ulaşmak için teleferikle çıkmak gerekiyor. Her sene değişen ücretin uygulandığı zirveye kış aylarında çıkarsanız tesislerde size bir kadeh sıcak hoş geldin şarabı sunuluyor. Tesislerin hemen yanı başına kışın buzdan ev yapılıyor. 
 
 
Likya Yolu
 
Bu yol 535 kilometre. içinde 19 antik kent barındıran ve tamamı ancak 1 ay gibi bir sürede biten, dünyanın en iyi trekking rotalarından biri olarak gösterilen Likya Yolu'nun bir etabı da Olimpos'tan geçiyor. 
 
Nerede kalınır?
 
En meşhur yer Kadir'in Ağaç Evleri. Bundan ayrı olarak çok sayıda konaklama yeri bulunuyor. Her zevke ve keseye göre yer var.
 
 
Nasıl Gidilir? 
 
Uçakla gelecekler Antalya'dan  Kemer'e oradan da Olimpos'a geçebilir. Kiralık araç ya da otomobil şart. Kaş yönünden gidecekler Kumluca'dan 20 kilometre kadar Antalya istikametine devam edince sağ tarafınızda Olimpos yol ayrımı tabelasını var. Buradan 9 kilometre yol ile ulaşım mümkün. 
 
Ne yenir?
 
Zeytinyağlılar, otlar, balık ve deniz ürünleri ile bol yeşillikli salataların yanı sıra yöreye özgü  hibeşi, domates  ivesi, köle. Bunları tatmadan bölgeden dönmeyin. Kavuniçi dondurma  mutlaka yiyin.
 
Yorum:
 
Olimpos'ta kalacaklar fazla lüks aramamalı. Kış aylarında ciddi soğuk oluyor. Her yan doğal park olması nedeniyle böceklere dikkat. Yanartaş bölgesinde akrep uyarısında bulunmakta yarar var. Olimpos gece eğlencesi ile çok meşhur. Çok sayıda bar var.