Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında alkollü içecek imalatı yapan firmaları mercek altına aldı. Türkiye genelinde 22 ildeki 100 farklı adreste eş zamanlı olarak gerçekleştirilen fiili envanter sayımı, sektördeki vergi kayıp ve kaçağını tespit etmeyi hedefliyor. Denetimler, Bakan Mehmet Şimşek’in talimatıyla vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla yoğunlaştırıldı.

Denetimlerde, Vergi Denetim Kurulu’na bağlı 200 vergi müfettişi ve Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları, stok sayımı ve envanter kontrolü yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın verilerinden de yararlanılan çalışmalarda, sektörün yaklaşık 100 milyar TL’lik ciroya sahip büyük mükellefleri incelendi.

TURPAK'tan UTTS çip maliyetleri ile ilgili iddialara yalanlama TURPAK'tan UTTS çip maliyetleri ile ilgili iddialara yalanlama

Denetimlerde, özellikle şu konular araştırılıyor:

  • Kaçak içki üretimi
  • Kayıt dışı alım ve satım faaliyetleri
  • Envanter değerleme işlemlerinde mevzuata uyum
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), gelir ve kurumlar vergisi, KDV gibi vergi kayıpları

Bakanlık, bu çalışmalarda elde edilen bulgularla sektördeki vergi kaybını en aza indirmeyi hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik yürütülen mücadele kapsamında saha çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü belirterek, şunları aktardı;  "Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz çerçevesinde kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere ilişkin saha denetimlerimiz derinleşiyor. Fiili envanter sayımı sonucunda haklarında tespit yapılan mükellefler vergi incelemesine alınacak. Tüm sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dahilinde sürdürerek denetimsiz hiçbir alan bırakmıyoruz."

Yaz aylarında tütün ve tütün mamulleri sektöründe yürütülen benzer çalışmalar, 23 firmanın 8 ildeki 26 adresini kapsayarak büyük yankı uyandırmıştı. Şimdi aynı kapsam alkollü içecek sektörüne yöneltildi. Bakanlık, ilerleyen süreçte diğer sektörlerde de bu tür denetimlerin süreceğini açıkladı.

Denetimlerde elde edilen veriler, kaçakçılık ve vergi kaybının önlenmesi için kullanılacak. Mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen firmalar, vergi incelemelerine tabi tutulacak ve yaptırımlarla karşılaşacak.