ALMANYA’da iç istihbarat kuruluşu olan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda geçtiğimiz hafta deprem gibi bir gelişme yaşandı. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda üst düzey yetkililerin neredeyse tamamı değişti. Önce başkan Hans-Georg Maassen’in Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde “Radikal solcu güçler bulunduğunu ifade etmesinin kabul edilemez” olduğu söylemi başına dert oldu. Baskılara altı ay direnen ve Massen’i koruyan İçişleri Bakanı sonunda pes etti ve başkan görevden el çektirildi. Koalisyonu bozulma noktasına getiren bu çıkışın ardından bulunan çözüm Sinan Selen’in önünü açtı ve başkan yardımcısı oldu. Yeni atamalar ve azil kararı siyasete rahat bir nefes aldırdı. Başta amacına ulaşan SPD olmak üzere, Yeşiller ve Sol Parti kararı olumlu karşılarken terör uzmanı Sinan Selen’in görevlendirilmesi de Almanya’da büyük yankı yarattı. Uzun yıllar devletin güvenlik birimlerinde çalışan Sinan Selen, uluslararası terör, casusluk ve siber saldırılara karşı mücadele ile aşırı sağ ve sol ya da yurt dışı kaynaklı terörle mücadele konusunda işinin en iyisi olarak gösteriliyor. 46 yaşındaki Selen’in bu göreve gelmesiyle ilk defa göçmen kökenli bir kişi Almanya’da güvenlikle ilgili bir devlet kurumunun en üst makamlarından birinde görevlendirilmiş oldu. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın Köln’de yapılan toplantısında Selen ile birlikte teşkilattaki diğer başkan yardımcılığı görevine ise Michael Niemeier’ın atandığını açıkladı. Kısa bir süre önce de başkan Hans-Georg Maassen görevinden el çektirilmiş yerine de başkanvekili Thomas Haldenweg getirilmişti. Yeni başkan Almanya’nın güvenli bir ülke olduğunu belirtiyor ama islami terör, geçtiğimiz haftaların gündem maddesi siber saldırılar ve casusluk konusunda sıkı bir çalışma yapılmasında kararlı görünüyor.

Türkiye ile Şerpa diplomasisi

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Almanya’ya yaşanan göç akınıyla doğan krizin ardından 2015 de Türkiye ile Almanya arasında yürütülen görüşmelerde de Selen’in önemli bir rol oynadığını görüyoruz. 2016 Ocak ayında iki ülke içişleri bakanlarının kurmayı kararlaştırdıkları terörle ortak mücadelede Almanya’nın temsilcisi olarak atandı. Aralarında IŞİD, PKK ve DHKP-C’nin de bulunduğu örgütlerle mücadele konusunda Almanya adına tam yetkili olan Selen 16 yıllık serüveninde 11 terör saldırısının engellenmesinde rol oynadı. Terörizm ile mücadele konusunda yapılan zirvede Almanya adına Şerpa görevini üstlendi. “Şerpa”, diplomaside ülkeleri önemli zirvelerde temsil eden, zirve gündemine hazırlayan görevliler için kullanılan bir terim. Nepal’in Himalaya dağlarına tırmanmak isteyenlere şerpa eşlik ettiği için, ülkeleri zirveye hazırlayan, zirvede temsil eden kişilere de serpa deniyor. Son iki yılında dünyanın en büyük turizm şirketlerinden TUI’de güvenlik sorumlusu olan Selen, şirket çalışanları, tatilciler, otel, uçak ve gemilerin güvenliğinin sağlanması görevini üstlendi. Alman vatandaşı Sinan Selen, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın başkan yardımcılığına atanması ile devlet hizmetine geri dönmüş oldu.

Cemile Yusuf

Almanya’da diğer gündem namı değer ‘Koca Mustafalar’dan Yusuf’un kızı Cemile Yusuf (Giousouf). CDU’nun geçtiğimiz dönem ilk Müslüman Federal Milletvekili olan Cemile Yusuf, Almanya’nın önemli kurumlarından Federal Siyasi Eğitim Merkezi (bpb)’nin başkanvekili görevine seçildi. Başkanvekili adaylığı, partisi çinde tartışma konusu olsa da Yusuf, yeni görevine başladı. Gümülcine göçmeni bir işçi çocuğu olarak büyüyen Yusuf, SPD’li bpb Başkanı Thomas Krüger’in ağırlıklı olarak Berlin’de olması nedeniyle Bonn’daki merkezi yönetecek. Batı Trakya’dan diğer bir deyişle Yunanistan’ın Gümülcine kentinden Almanya’ya göçen bir fabrika işçisinin kızı olan Cemile Yusuf, ilkokuldan itibaren piyano ve bale dersleri almış. Mozart’ın Türk Marşı diye bilinen ‘Ronda alla Turca’sından Beethoven’e kadar birçok klasik müzik eseri çalabilen Cemile Yusuf, Venezuela meydanlarda Tarkan’dan hip-hop’a kadar tam bir müzik tutkunu. Üniversite yıllarında gazetecilik okumak isterken, CDU bünyesindeki Türk-Alman Forumu (DTF) Başkanı Bülent Arslan ile tanışan Cemile Yusuf, bir anda kendisini aktif siyasetin içinde bulmuş, ardından federal milletvekili olmuştu. Yusuf’un siyasette kendisine örnek aldığı isim ise Federal Meclis eski başkanı Rita Süssmuth.

Siyaset gençleşiyor

Almanya’da önce Sosyal Demokrat Pari SPD, ardından Hristiyan Demokrat Birlik CDU, şimdi de kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik CSU yeni liderini belirledi. CSU’nun yeni başkanı Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder oldu. Söder, kendisini başkanlığa öneren siyasi rakibi İçişleri Bakanı olan Horst Seehofer’dan görevi devraldı. CDU da olduuğu gibi burada da liderin işaret ettiği ya da el verdiği isim parti başkanı oldu. Geçtiğimiz yıl mülteciler konusunda Merkel ve Seehofer birbirine ters düşmüştü. Merkel sonrasında CDU’nun başına geçen Annegret Kramp-Karrenbauer, Söder’i kutlarken, geçen yıl yaşanan itilaflar konusunda uyarmayı da ihmal etmedi. Ablanın bu uyarısını kardeş ne kadar dikkate alır bilemiyoruz. Ama kardeş Avrupa sınır kontrollerinin artmasını, mülteciler konusunda da Türkiye benzeri yeni anlaşmala yapılarak ilticaların önünü almak istiyor. Bilindiği gibi CSU baştan beri Türkiye’nin AB’ye üyeliğine de karşı çıkıyor. Berlin’den selam ve sevgiyle.

Alman istihbaratının yükselen yıldızı

1972 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Selen, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte geldiği Almanya’da büyüdü. Köln Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi sırasında polis hukuku, Avrupa ve idare hukuku üzerine yoğunlaştı. Federal Emniyet Teşkilatı’nda (BKA) 2000 yılında görev alan Selen, siyasi suçlar, terör suçları ve casusluk alanında görevli devlet güvenliği birimi (Staatsschutz) ile Berlin’deki anayasal kurum ve makamların güvenliğinden sorumlu birimlerde çalıştı. Selen, bu dönemde Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder’in güvenlik ekibinin içindeydi. Uluslararası terörizm konusunda uzmanlaşan Selen, ABD’de 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından teröristlerin Hamburg bağlantılarıyla ilgili olarak BKA özel komisyonunda görev yaptı. Selen, 2006’da Köln ve Koblenz kentlerinde trenlerde valizlere yerleştirilmiş bombaların faillerinin bulunması için yürütülen operasyonu yönetti. Bu operasyondaki başarısı dönemin İçişleri Bakanı Schaeuble’nin dikkatini çekince terörle mücadelede uluslararası işbirliği ve Federal Emniyet ile Anayasayı Koruma Teşkilatı’ndan sorumlu birimin başına getirildi. Selen’in yükselişi 2009 yılında Federal Sınır Polisi Başkanlı’ğında göreviyle sürdü. 2011’de kamu güvenliği biriminin başına geçen Selen, istihbarat ve güvenlik kurumları arasındaki koordinasyonu sağladı. 2015’te Paris’te gerçekleşen terör saldırılarından kısa bir süre sonra Almanya ile Hollanda futbol milli takımları arasındaki maçın terör nedeniyle iptal edildiği gün Selen, dönemin İçişleri Bakanı de Maizière’in ekibinde yer aldı.

Önce ülkem yerine dostluk

İNGİLTERE’NİN AB’den ayrılık süreci devam ederken Almanya ile Fransa arasında aşklar tazeleniyor. İki ülke arasında yeni bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel bu kez Aachen’da bir araya geldi. İki lider “Önce benim ülkem yerine önce dostluk” anlaşmasıyla Avrupa’da artan popülizm ve milliyetçiliğe ortak cevap vermeyi amaçlıyor. Şansölye özel zamanlarda kararlı, açık, ileriye yönelik ve yanlış anlamaya yer vermeyecek hareket tarzını ihtiyaç olduğu görüşünde. Anlaşma ile Avrupa birleşme sürecine ivme kazandıracağını düşünen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Avrupa, dünyadaki yeni fırtınalara karşı halklarımızın koruma kalkanı olmalı” diye konuşuyor. 28 maddeli yeni dostluk anlaşması ekonomi, savunma ve Avrupa politikalarındaki ikili işbirliğinin artırılmasını öngörüyor. Yanı sıra da bürokratik engellerden arındırılmış “Fransız-Alman ortak ekonomik bölgesi” oluşturulması, silah ihracatında ortak kuralların belirlenmesi de anlaşmada yer alıyor. Anlayacağınız dünyaya örnek gösterilen dostluklar ortak çıkarlar temelinde devam ediyor.