Habertürk'teki habere göre; yasa 388 evet, 234 hayır ve 31 çekimser oyla kabul edildi. Azınlık partileri ve AfD yasayı reddettiklerini önceden açıklamıştı. 

Nitelikli işçilerin göçünü kolaylaştıracak yeni yasa, AB dışındaki nitelikli işçilerin Almanya'da iş bulmalarını daha kolay ve cazip hale getirmeyi amaçlıyor.

Kanada modeline dayalı bir puan sistemine dayanan bir fırsat kartı planlanırken, puanlar dil becerisi, mesleki deneyim, yaş gibi kriterlere göre verilecek. Buna ek olarak, bilişim uzmanları ve bazı sektördekiler belirli nitelikleri kanıtlayabildikleri takdirde üniversite diploması olmadan da Almanya'ya gidebilecekler.

Almanya'da nitelikli göç yasası onaylandı: AB dışından işgücü göçü artık daha kolay!
Fırsat kartı bir yıl süreyle geçerli olacak ve yabancıların Almanya'da iş aramalarına olanak tanıyacak.

Ancak Zeit'in haberine göre kart ancak geçim durumu güvence altına alınmışsa verilebilecek.

Yeşiller adına Parlamento Sekreteri Irene Mihalic, Almanya'da bulunan ve 29 Mart'ta iltica prosedüründe olan kişilerin uygun niteliklere sahip olmaları halinde düzenli iş bulabilmelerine imkan tanınacağını söyledi.

Bu, Almanya'ya iltica gibi yollarla gelen insanlara daha fazla entegrasyon için bir alan sunuyor. Bununla belediyeler ve resmi makamların rahatlaması bekleniyor.

Almanya'ya turist vizesiyle gelenler için de yasa tasarısında sürpriz bir kolaylık sağlandı.

Turist vizesi ile ülkeye gelenler, bir iş bulmaları durumunda kendi ülkelerine gitmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.

Partiler vasıflı işçiler için aile birleşimi seçeneklerinin genişletilmesi konusunda da mutabık kaldı. Spiegel'in haberine göre bununla birlikte sadece 'çekirdek aile' değil ebeveynler de gereken bazı durumlarda Almanya'ya göç edebilecek.

Ülkeye gelenler, bir iş bulmaları durumunda kendi ülkelerine gitmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.

Planlanan puan sisteminde ve 'AB Mavi Kart' sahiplerine yönelik kurallarda da iyileştirmelerin kabul edildiği vurgulandı. Nitelikli İşgücü Göçü Yasası'nda yapılacak değişiklikle Mavi Kart ile Almanya'ya gelecek üniversite mezunlarından istenilecek asgari brüt gelir ayda 3 bin 500 Euro'ya düşürüldü.

Almanya Federal İş Ajansı tarafından yapılan bir analize göre, geçen yıl değerlendirilen 1200 mesleğin 200'ünde işçi eksikliği var.

Analize göre, vasıflı işçi açığından etkilenen meslekler arasında hemşirelik, şoförlük, tıbbi asistanlar, inşaat sektörü, çocuk bakımı, BT meslekleri yer alıyor.
 

Editör: Grlyrtts