SGK'dan emeklilerle ilgili flaş karar. Paralar faiziyle geri alınacak SGK'dan emeklilerle ilgili flaş karar. Paralar faiziyle geri alınacak

 İslam Memiş, alınan bir karar üzerinden altına gelecek projeksiyonu çıkarırken, çok çarpıcı iddiaları ilk kez dile getirdi. 

"Altın sektöründe ciddi anlamda 2023'te farklı adımlar atıldı. Yine farklı adımlar 2024'te de gelebilir diye tahmin ediyorum" diyen İslam Memiş, öngörülerinin girişini şöyle yaptı:

"İçeride bir kota uygulaması yapıldı 2023'te. İthal altınlara kota geldiği içinde içeride talepte artış olduğu için ister istemez fiziki altınlara işçilik koyuldu. Haber gelir gelmez 1 kilogramdan 3000 dolar işçilik alındı Kapalıçarşı'da. Bu yüzden internet fiyatları ile fiziki altın arasındaki fiyat farkı devam ediyor."

Haber Global'de yer alan habere göre; İslam Memiş, bu değerlendirmesinin ardından 'Tuhaf bir durum oldu' dedi, bunun nedenlerini açıklayıp gram altında karamsar tahminini ilk kez paylaştı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yarım gram ve 0.25 gram altın üretimini yasaklaması konusuna değinen İslam Memiş, "1 gram üretilecek. Bunu sorgulamamız lazım. Kim satın alıyor bunları. 1 gramı satın alamayanlar alıyor. Kimi tasarruf kimi de hediye için alıyor. Bunun üretiminin yasaklanmasının kime faydası olacak. Yarım gram altının üretilmesini yasaklıyorsunuz ama yarın bir gün 1 gram altınların üretilmeyeceğinin garantisini bana nasıl verebilirsiniz" dedi. 

"TUHAF BİR DURUM OLDU"

İslam Memiş, gram altınla ilgili tahminlerini şöyle aktardı: "Benim tezim şu, insanlar fiziki varlıklardan uzaklaştırılıyor ve uzaklaştırılacaklar. Bundan sonraki süreçlerde yine altın üzerinden yeni vergilendirme sistemi gelme olasılığı çok güçlü. Bankaların alım satım makas aralığı o yüzden 50-60 lira. Bunun ekonomiye de bir katkısı olmuyor. Bir vatandaşımız ev, araba alacak, bozacak 1 kilogram altınını, 2000 dolardan bahsediyorum.

Son iki haftadır çeyrek altınlarda tuhaf bir durum oldu. Darphane'nin bastığı altınlarda ciddi bir işçilik koyuluyor. Çünkü Darphane talebe yetişemiyor. Soru şu? Yetişemiyor mu, yetişmiyor mu? Bu soruyu değerlendirmemiz lazım. Bir sorun var, peki bu kadar yoğun çalışmalara rağmen, altın basılmasına rağmen bunu kim alıyor, piyasaya kim sürüyor? Çeyrek altında 70 liralık işçilik var son iki haftadır. Kar etmek için alıyorsunuz, 70 lira ekstra ücret ödüyorsunuz. Bundan sonra acaba böyle arz tarafında problemler görecek miyiz? Acaba yeniden dizayn edilmesi gereken bir sistem mi var karşımızda? Ben iddia ediyorum, fiziki altın varlıklara sahip olan son nesil biziz. Bizden sonraki nesiller, ya da bugüne bakalım, gençlerimize bakalım. Hangi parayla 1 gram altın biriktirebilecekler. Yarım gram ise üretimi yasak. 1 gram mecburiyetindesiniz ama 2100 lira. Nasıl alacaksınız? Ben elinde fiziki altın bulunduran yatırımcılara, ellerindekinin kıymetini bilmelerini söylüyorum. Dünyada en çok altın stoku olan ABD ama sürekli dolara yönlendiriyorlar insanları. Altın sınırlı, para sınırsız. Altınla alışverişi dünya ülkeleri artık kendi aralarında belirleyecek. Rezerv değer üzerinden dijital paralara geçiş süreci olacağını düşünüyorum."

Editör: İrem Nur Kaya