Resulullah sav efendimizi buyurmuşlardır ki,  ''Kıyamet günü, insanların en şiddetli azap görecek olanı, ilmi kendisine fayda vermeyen alimlerderdir''

Hz. Ömer ra , ''Alimin ayağı kayarsa bütün alemin ayağı kayar'' buyurmuştur.

İmam Gazali rah der ki; '' Amelsiz ilme itibar yoktur. Şayet bir kimse, yüz bin ilmi mesele okusa  ve öğrense veya bin sene ilim okusa  ve bin çeşit kitap yazsa fakat bu  öğrendiği  ve yazdığı meseleleri tatbik etmezse  ona bunların hiç bir faydası yoktur.  Ancak  bunlarla amel ederse, Allah'u Tealanın rahmetine layık olabilir.

Hasanı Basri rah demiştir ki, ''Allahu Teala  kıyamet günü cennete girecek kulları için ''Cennetime rahmetim sebebiyle giri ve onu amelleriniz miktarınca paylaşın'' Yine Hasanı Basri rah ''Amelsiz cenneti  talep etmek büyük günahtır'' dediği rivayet olmuştur.

Cüneydi Bağdadi rah vefat  ettikten sonra kendini  rüyada görenlerden birisi halinden sorunca şöyle der; ''İbareler söndü işaretler son buldu.kendisiyle amel olunmayan ilmin bir faydası olmadı, ancak gece yarısında kılmayı adet edindiğim iki rekat bana fayda verdi''.

Aliyyül-Kari rah demiştir ki, Musa as  Hızır as dan ayrılırken kendisine bulunmasını isteyince Hızır as ona, ilmi sadece başkalarına anlatmak için öğrenme. Amel etmek için öğren dedi.''

Dua etmesini isteyince de Allahu Teala taat ve ibadetini sana kolay kılsın, diye dua etti.

Hikmet ehli bir zat; ''İlmi ile amel edip te ahirette ilmi kendisine yük ve vebal olmayacak olan kimseye müjdeler olsun'' demiştir.

İlim, işin başlangıcı , amel ise, o işin neticesi ve meyvesi  mesabesindedir. Amel olmadan ilmin bir kıymeti yoktur. Nefsani arzulara dalıp dünyanın süslü ve geçici menfaatlerine kapılarak ilmiyle amel etmeyen kimse şeytanın oyuncağı olur.

HADİS: Resulullah sav efendimiz şöyle buyurmuştur: ''Öldükten sonra geride bıraktığı şeylerin en hayırlısı şu üç şeydir: 

''Kendisi için dua eden salih bir evlat, ecri sevabı kendisine ulaşmaya devam eden sadaka ve kendisinden sonra amel olmaya devam eden ilim''. (İbn. Mace) 

Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdular: ''Ahirete göre dünya, ancak sizden birinizin parmağını denize daldırmasına benzer. O kişi, parmağının ne kadarcık bir su ile döndüğüne baksın'' (İbn. Mace)

Ayeti Kerimede: Resulullah sav efendimiz şöyle buyuruyor: ''Nitekim size, içinizden bir resul gönderdik ki, o, size ayetlerimizi okuyor, sizi tezkiye ediyor, size kitabı ve hikmeti öğretiyor, size bilmediğiniz şeyleri öğretiyor'' (Bakara suresi; 151)