BORSALARIMIZ coştu. Faizler düşüş eğilimine girdi. Tahvillere alım geldi. Hazine bonoları dengesini buldu. Para piyasalarında, borsada, ekonomide görünen bir düzelme var. Yaz sebzelerinin pazar reyonlarına girmesi ile birlikte, vatandaşın başına bela olan, insanımızı sebze meyve yemekten illallah dedirten, soğan, patates, domates, patlıcan gibi mutfağımızın elzem yiyecekleri fiyat olarak normal seviyelerine geldi. En önemlisi; dolar düşüyor, Türk Lirası güçleniyor. Niçin? İşte bu niçinin cevabını bulursak, dostumuzu, düşmanımızı, küresel emperyalist sömürücüleri, en önemlisi de ekonomimizin durumunu daha sağlıklı olarak irdeleyebiliriz.

ABD faktörü

Ne kadar acıdır ki, ekonomimiz, para piyasalarımız ABD denen emperyalist, sömürgeci, kan dökücü, Müslüman düşmanı bir ülkenin başkanının ağzından çıkacak iki kelime ile yön buluyor, düzeliyor. Yani bizim ekonomimiz eşittir, Trump denen dünyanın en yalancı esnaf kafalı liderinin ağzından çıkacak iki kelimede. Nedir o iki kelime; “Türkiye’ye hava savunma sistemleri konusunda haksızlık yapıldı. Obama Patriotları vermedi. Türkiye de kendi tercihini kullanıp S-400 aldı. Bunun için cezalandırmak çok doğru bir hareket olmaz”.

Dolar düştü

İşte bu sözler piyasalarımıza bomba gibi düştü. Dolar bir anda 5.85’lerden, 5.59’lara düştü. Faizler aşağı doğru kıpırdadı ve en önemlisi Merkez Bankası anında, faiz düşürme seçeneğini konuşmaya başladı. Bunun tersi de olabilirdi. Trump G-20 zirvesinde Türkiye için sert mesajlar verebilir, yaptırımlardan, Türkiye’ye ekonomik ambargodan bahsedebilirdi. Bu da bize 6 liraya geçen bir dolar ve aşağıya doğru dip yapan bir borsa olarak yansıyabilirdi. Bay Trump’ın bu tür mesajları ne için verdiği, Suriye sınırındaki güvenlik koridorunun, silahlandırılan terörist unsurların bu yumuşak mesajla ilgisi olup olmadığını, bu tür pazarlıkların masaya gelip gelmediğini bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var. ABD bizim stratejik düşmanımız. Ortadoğu’da, Akdeniz’de ABD ile bizim stratejik hedeflerimiz, planlarımız çatışıyor ve biz onlar için pek dost devlet olarak görünmüyoruz. Bana göre bu yıllardır da böyle. Bize verilmeyen Patriot hava savunma sistemleri, bazı askeri mühimmatlar, silahlı insansız hava araçlarının, Apache helikopterlerinin tek sebebi, bölgesinde güçlü bir Türkiye istenmemesindendir. Çünkü Türkiye; ABD ve İsrail planlarının tam karşısındadır, ve bir NATO ülkesi olmasına rağmen, kendini NATO ve ABD’den korumak için, S-400 hava savunma sistemi almaktadır. Görüntü o derece trajikomiktir yani.