Belçika’da sanat camiasından 170 isim, ülkenin Fransızca yayın yapan kamu televizyonu RTBF’nin Eurovision’a katılma kararını sert bir dille eleştirdi. Ortak imzalı bir mektupla İsrail’in Eurovision’da yer almasına karşı çıkan sanatçılar, “İşgalci ve apartheid rejimini temsil eden bir devletin sanat yoluyla meşrulaştırılması kabul edilemez”ifadelerini kullandı.
İsrail'in Eurovision 2026'ya katılmasına izin verilmesi sonrası Avrupa genelinde tepkiler yükselirken, Belçikalı sanatçılar bu duruma sessiz kalmadı. Aralarında yönetmen Thierry Michel ve oyuncu David Murgia gibi isimlerin de bulunduğu 170 sanatçı, RTBF’nin tutumunu eleştiren mektubu kamuoyuna duyurdu.
“Sanat, Propagandaya Alet Edilemez”
Sanatçılar, İsrail hükümetinin yıllardır kültür ve sanat etkinliklerini birer propaganda aracı olarak kullandığını belirtti. Özellikle Filistin’e karşı uygulanan işgal ve sistematik baskının, uluslararası alanda sanat yoluyla örtbas edilmeye çalışıldığını savunan sanatçılar, RTBF’nin bu oyuna dahil olmasını “suç ortaklığı” olarak nitelendirdi.
“İnsanlık Suçlarına Sahne Olmuş Bir Devlet Sahne Alamaz”
Belçikalı sanatçılar, İsrail’in Filistin halkına yönelik uygulamalarının “soykırım ve apartheid” suçları kapsamında değerlendirildiğini hatırlatarak, uluslararası hukukun temel ilkelerinin çiğnendiğine dikkat çekti. Sanatçılar mektubun devamında, “İnsanlık değerlerini ayaklar altına alan bir devletin, kültürel etkinliklerde ağırlanması sanatın evrensel değerlerine ihanettir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın doğrudan hükümete bağlı olduğu ve milliyetçi propagandayı desteklediği belirtilerek, RTBF’nin Eurovision’a katılım kararının geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.
Beş Ülkeden Çekilme Kararı: Belçika’da Çift Başlı Tutum
Sanatçıların çıkışı, Avrupa’da artan tepkilerle örtüşüyor. İspanya, Hollanda, İrlanda, İzlanda ve Slovenya devlet televizyonları, İsrail’in Eurovision’a alınmasını protesto ederek yarışmadan çekilme kararı aldı.
Belçika’da ise karmaşık bir tablo söz konusu. Ülkedeki Eurovision yetkisi, yıllara göre dönüşümlü olarak Flamanca yayın yapan VRT ile Fransızca yayın yapan RTBF arasında paylaşılıyor. VRT, 2026 yılında yarışmaya katılmama kararı alırken, RTBF ise 5 Aralık 2025’te Eurovision’a katılacağını açıklamıştı. RTBF’nin bu kararı, hem Belçikalı sanatçılardan hem de kamuoyundan yoğun eleştiri aldı.