Çin'den piyasaları sarsan karar sonrası ABD'ye tarihi rest!

Trump’ın Çin’e yönelik yüzde 100 ek gümrük vergisi kararı sonrası Pekin yönetimi sert tepki verdi. Ticaret savaşı yeniden mi başlıyor?

ABD ile Çin arasında ticaret savaşları yeniden alevleniyor. Eski Başkan Donald Trump’ın Çin mallarına yönelik yüzde 100 oranında ek gümrük vergisi uygulama planı, Pekin yönetiminden sert yanıt alırken, taraflar arasında tansiyon hızla yükseliyor.

Trump’tan Yeni Ticaret Hamlesi

Donald Trump, nadir toprak elementleri ihracatına sınırlama getiren Çin’e karşı misilleme yapacaklarını belirterek, Çin menşeli ürünlere yüksek oranlı ek gümrük vergisi uygulanabileceğini ifade etti. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Trump, "1 Kasım itibarıyla Çin’e uygulanan mevcut tarifelere ek olarak yüzde 100 gümrük vergisi devreye girecek" dedi.

Bu açıklama, ABD içindeki bazı çevrelerden destek bulsa da, uluslararası ticaret dengelerini tehdit eden sert bir adım olarak değerlendiriliyor.

Pekin Yönetiminden Tarihi Tepki

Trump’ın bu açıklamaları Pekin’de büyük yankı uyandırdı. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin tek taraflı adımlarına karşı sessiz kalmayacaklarını net şekilde ortaya koydu. Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, "Çin’e karşı yüksek tarife tehditlerine başvurmak doğru bir yol değil" ifadelerini kullanarak diplomatik bir dille tepki gösterdi.

“Gerekli Tüm Önlemleri Alacağız”

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin bu politikalarını değiştirmemesi halinde karşılık vermeye hazır olduklarını belirtti:
"Eğer Washington tek taraflı hareket etmeyi sürdürürse, Çin kendi meşru hak ve çıkarlarını korumak adına kararlılıkla gerekli tüm önlemleri alacaktır. Gümrük vergisi savaşına yönelik tutumumuz nettir; bu savaşı istemiyoruz ama bundan da çekinmiyoruz."

Pekin: “Bu Yanlıştan Derhal Dönün”

Çin yönetimi geri adım atma sinyali vermezken, müzakerelerde kaydedilen ilerlemenin korunması gerektiğini vurguladı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Washington, yanlış yaklaşımını derhal düzeltmeli ve iki ülke arasındaki ticaret müzakerelerinde elde edilen kazanımları koruma yönünde sorumlu adımlar atmalıdır."

İLGİLİ HABERLER