Dünya bunu konuşuyor! Pakistan ve Afganistan arasındaki ateşkes uzatıldı

Pakistan ile Afganistan arasında 15 Ekim’de ilan edilen 48 saatlik ateşkesin süresi uzatıldı. Katar’ın başkenti Doha’da bugün başlaması planlanan müzakereler tamamlanıncaya kadar ateşkesin devam edeceği açıklandı.

Dawn gazetesinin üst düzey diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, ateşkes Afganistan’ın talebi üzerine uzatıldı. Ancak Tolo News’in Katar’daki kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, uzatma kararının Pakistan tarafından istendiği iddia edildi. Müzakerelerin ne zaman sona ereceği ise henüz netlik kazanmadı.

Gerilim süreci
Pakistan, 9 Ekim’de Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) örgütüne yönelik olarak Afganistan’ın başkenti Kabil’e hava saldırıları düzenlemişti. 11 Ekim’de Afgan güvenlik güçleri, sınır bölgesindeki Pakistan karakollarına karşılık vermiş, iki ülke arasında çatışmalar zaman zaman alevlenmişti.

Arabuculuk ve geçici ateşkes
Katar ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda 15 Ekim’de sağlanan 48 saatlik ateşkesle çatışmalar geçici olarak durdurulmuştu. Ancak 14 Ekim’de sınır hattında yeniden gerilim yaşanmıştı. Son alınan kararla taraflar, Doha’daki barış görüşmeleri süresince ateşkese bağlı kalmayı kabul etti. 

İLGİLİ HABERLER