Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Türkiye’ye transit taşımacılık için topraklarını açmaya hazır olduğunu açıkladı. Paşinyan, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin olumlu ilerlediğini ve sınır kapılarının yakın gelecekte açılabileceğini söyledi.
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen 2025 İpek Yolu Forumunda konuşan Paşinyan, “Hem siyasi açıdan hem de teknik olarak Türkiye’ye transit taşımacılık için hazırız” ifadelerini kullandı. Paşinyan, planlanan güzergahın Margara–Yeghvard–Sisian–Goris hattını izleyeceğini belirtti.
1993’ten beri kapalı sınır kapılarının açılması gündemde
Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır kapıları, 1993 yılından bu yana kapalı durumda. Ancak son dönemde yürütülen normalleşme müzakereleri kapsamında iki ülke arasında diplomatik temaslar yeniden artmış durumda.
Paşinyan, görüşmelerin “olumlu seyrettiğini” ifade ederek, “Yakın gelecekte sınırların açılmasını umuyorum” dedi.
“Siyasi olarak hazırız, teknik eksikler giderilecek”
Azerbaycan’ın Nahçıvan ile kara bağlantısını sağlayacak Zengezur Koridoru projesine de değinen Paşinyan, bu konuda da siyasi olarak hazır olduklarını dile getirdi. Ancak teknik altyapıda bazı eksikler bulunduğunu belirterek, “Bu eksikliklerin iki-üç yıl içinde giderileceğine inanıyorum” dedi.
Paşinyan, projenin yalnızca kara ve demiryolu bağlantılarını değil, aynı zamanda enerji hatlarını da kapsayabileceğini söyledi.
Aliyev’e teşekkür: “Kazak tahılları artık Azerbaycan üzerinden ülkemize geliyor”
Ermenistan Başbakanı ayrıca, Azerbaycan’ın Ermenistan’a transit kargo taşımacılığına izin vermesinin bölgesel işbirliği açısından tarihi bir adım olduğunu vurguladı.
“Birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz bir şekilde artık Kazak tahılları Azerbaycan üzerinden ülkemize taşınıyor” diyen Paşinyan, bu nedenle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.
“Trump Yolu” deklarasyonu ile yeni dönem
Türkiye, Ermenistan ile sınırların açılması için Erivan’ın Bakü ile barış anlaşması imzalamasını şart koşuyor. Ağustos ayında iki ülke lideri, ABD Başkanı Donald Trump’ın huzurunda bir barış deklarasyonu imzalayarak bu yönde önemli bir adım attı.
Deklarasyonda, Zengezur Koridoru’na “Uluslararası Barış ve Refah İçin Trump Yolu (TRIPP)” adı verildi.
Ermenistan’da gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde konuşan Paşinyan, seçimleri kazanmaları halinde yeni bir anayasa için referanduma gideceklerini de duyurdu.
Paşinyan’ın açıklamaları, Güney Kafkasya’da barış, ulaşım ve ticaret dengelerinin yeniden şekilleneceği yeni bir dönemin kapısını aralıyor.