Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Hüseyin Al-Sheikh, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile bir araya gelerek ABD Başkanı Donald Trump’ın hazırladığı 20 maddelik Gazze Planı’nı ve kalıcı barış sürecine yönelik atılacak adımları değerlendirdi.
Görüşmenin odağında Gazze’de kalıcı barış vardı
Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin Al-Sheikh ile Tony Blair’in yaptığı görüşmede, İsrail ile Hamas arasında imzalanan ateşkes anlaşması ve savaş sonrası dönemde izlenecek adımlar masaya yatırıldı.
Al-Sheikh, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Tony Blair ile bir araya gelerek savaş sonrası dönemi ve Başkan Trump’ın bölgede kalıcı barışın sağlanması için yürüttüğü çabaları ele aldık. Ateşkesi pekiştirmek, yardımların ulaşmasını sağlamak, rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılmasını temin etmek ve yeniden inşa sürecini başlatmak için birlikte çalışmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.
“İki devletli çözüm korunmalı” vurgusu
Al-Sheikh, görüşmede ayrıca iki devletli çözümü zayıflatabilecek girişimlerin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Filistin’in el konulan mali gelirlerinin İsrail tarafından iade edilmesi konusunu da gündeme getirdi.
Trump’ın 20 maddelik Gazze Planı gündemde
ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı 20 maddelik Gazze Planı, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, esir değişimi, insani yardımların hızlandırılması ve bölgenin yeniden imar edilmesi gibi başlıkları içeriyor.
Tony Blair’in, planın uygulanmasında arabulucu rol üstlenmeye hazır olduğu belirtilirken, görüşmenin uluslararası diplomasi açısından kritik bir döneme denk geldiği ifade edildi