Son günlerde İran'da yaşanan olağanüstü olaylar, ülkedeki siyasi ve ekonomik krizlerin ne denli derinleştiğini gözler önüne seriyor. Protestoların yayılmasıyla birlikte, pek çok şehirde hayat neredeyse durma noktasına geldi. Hükümetin aldığı kararlarla birçok iş yerinin, üniversitenin ve kamu kurumunun kapatılması bu durumu daha da derinleştirmiş durumda.
Son haftalarda yaşanan bu hareketlilik, başta Tahran olmak üzere Şiraz, İsfahan ve Kirmanşah gibi şehirlerde protestocular ile güvenlik güçleri arasında gergin çatışmalara yol açtı. Sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüler, protestocuların sokaklarda haykırdığı “Diktatöre ölüm” ve “Hamaney'e ölüm” gibi rejim karşıtı sloganları ortaya çıkardı.
Güvenlik Güçlerine Karşı Ne Gelişmeler Yaşanıyor?
Fesa kentinde yoğunlaşan protestolar, daha da sertleşme eğilimi göstermekte. Sosyal medyada dolaşan görüntülerde, protestocuların hükümet binasının kapılarına taş fırlattığı ve bu kapıları zorla açmaya çalıştığı anlar yer alıyor. Ayrıca, muhalif gruplar, protestocuların valilik binasına girdiğini iddia ederken, güvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açtığı da gelen haberler arasında. Bu mücadele sırasında, bazı görüntülerde bir polisin protestocular tarafından ateşe verildiği öne sürüldü.
Resmi Kapanma ve Ekonomik Baskılar Neler Getiriyor?
Protestoların artmasının ardından İran hükümeti, 31 eyaletin 21'inde bir günlük resmi kapanma ilan etti. Bu karar, ülkedeki ekonomik baskılar ve yönetim içindeki değişikliklerle birlikte uluslararası gündemi de meşgul ediyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Merkez Bankası Başkanı görevinden ayrılan Muhammed Rıza Farzin'in yerine eski Ekonomi Bakanı Abdülnasır Hemmati'yi atadığını duyurdu. Pezeşkiyan, bu görevin "son derece zor ve karmaşık" olduğunu vurgulayarak, Hemmati'nin yoğun baskı ve eleştirilerle yüz yüze kalabileceğini ifade etti.