İsrail Güvenlik Kabinesi ateşkes kararını bugün de oylamayacak

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada güvenlik kabinesinin bugün toplanacağı ifade edilirken hükümetin anlaşmayı onaylamak içinse daha sonra bir araya geleceği aktarıldı.

İsrail ile Hamas arasında 15 ay sonra imzalanacak ateşkes anlaşmasında her gün yeni pürüzler çıkmaya devam ederken, Tel Aviv yönetimi neredeyse her gün yeni bir bahane bularak masadan kalkıyor.

BEKLENEN HABER BUGÜN DE GELMEDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden bugün yapılan açıklamada anlaşmanın saat 11.00'de güvenlik kabinesinde oylamaya sunulacağı aktarılmıştı ancak dünyanın beklediği haber yine gelmedi.

"HÜKÜMET DAHA SONRA BİR ARAYA GELECEK"

İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklamasında güvenlik kabinesinin bugün toplanacağı ancak hükümetin anlaşmayı onaylamak için daha sonra bir araya geleceği ifade edildi.

MASADAKİ ANLAŞMANIN MADDELERİ

Ateşkes ve rehine anlaşmasına varıldığına dair açıklamaların ardından Arap medyası, anlaşmanın iddia edilen hükümlerini yayınladı. Anlaşmanın, Gazze Şeridi'nin güneyindeki mültecilerin kuzeye geri gönderilmesinin Katar ve Mısır tarafından denetlenmesini içereceği ve eş zamanlı olarak İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Netzarim koridorundan çekilmesinin aşamalı olarak tamamlanacağı belirtiliyor. Hamas, arabulucuların, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ne zaman çekileceğini bir takvime dayanarak belirlemesini talep etti.

BİRİNCİ AŞAMA

Anlaşmanın ilk etabı 42 gün sürecek ve anlaşmanın uygulanmasına imzalanmasından 2-3 gün sonra başlanacak. İsrail Savunma Kuvvetleri, Netzarim koridorundan ve yerleşim bölgesinin tüm yerleşim yerlerinden sınırdan yaklaşık 700 metre uzağa kadar çekilecek, ancak belirtilen beş bölgede bu mesafe 400 metre olacak. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Philadelphia koridorundaki varlığını azaltacağı ve ardından ilk 50 gün içerisinde tamamen çekileceği bildiriliyor.

İLGİLİ HABERLER