İsrail ordusu Esad sonrası Suriye'de 19 yeni üs kurdu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Suriye'nin işgal altındaki topraklarına gerçekleştirdiği ziyareti, iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı. Şam ve Tel Aviv arasında süregelen görüşmelerin sonuçsuz kalması dikkat çekerken, İsrail ordusu 8 Aralık 2024'ten bu yana bölgede 19 askeri üs kurmuş durumda. Bu gelişmeler, bölgedeki istikrarsızlığa katkı sağlıyor.

İsrail ile Suriye arasındaki tansiyon, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun işgal altındaki Suriye topraklarına gerçekleştirdiği ziyaretle yeniden yükseldi. Yanında Savunma Bakanı Israel Katz ve üst düzey komuta kademesiyle bölgeye giden Netanyahu, Golan çevresinde konuşlu askerlere “Sınırları korumak ve saldırı kapasitesini artırmak için buradayız” mesajı verdi.

Şam yönetimi ise ziyareti “işgalin meşrulaştırılması girişimi” olarak nitelendirirken Birleşmiş Milletler ve birçok ülke de gelişmeyi uluslararası hukuka aykırı buldu.

Esad Sonrası 800 km²’lik Yeni İşgal Alanı

Suriye’de Baas rejiminin 8 Aralık 2024’te çökmesinin ardından İsrail, ülkede hızla operasyonlarını artırdı. Anadolu Ajansı’nın hesaplamalarına göre İsrail ordusu, Golan Tepeleri’ndeki eski işgal bölgesine ek olarak son bir yıl içinde 800 kilometrekarelik alanı daha ele geçirdi.

Bu süreçte İsrail, özellikle Doğu Cebel Şeyh, Beyt Cin, Şecere, Abidin ve Kahtaniyye gibi stratejik noktalar dahil olmak üzere toplam 19 yeni askeri üs kurarak bölgedeki fiili kontrolünü genişletti.

BM Ateşkes Gücü Sahada Etkisiz Kaldı

1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması kapsamında bölgede görev yapan BM Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF), artan İsrail faaliyetlerini engelleyemezken, tampon bölgedeki askeri ve hukuki sınırlar fiilen ortadan kalktı. İsrail askerleri zaman zaman operasyonlar düzenleyerek tarım alanlarını tahrip ediyor, sivilleri gözaltına alıyor.

Müzakereler Tıkandı: Şam Çekilme İstiyor

ABD öncülüğünde yürütülen güvenlik görüşmeleri de sonuç vermedi.
İsrail, yeni güvenlik şartları dayatmak istiyor.
Şam ise 8 Aralık 2024’ten sonra işgal edilen tüm alanlardan çekilme ve 1974 Anlaşması’nın tam uygulanmasında ısrar ediyor.

Taraflar arasında somut ilerleme olmaması, bölgede yeni gerilim ihtimalini artırıyor.

İLGİLİ HABERLER