İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşması kapsamında geri çekildiği “Sarı Hat” boyunca beton bariyerler kurmaya başladı. Askeri kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, söz konusu hat boyunca her 200 metrede bir, 3,5 metre yüksekliğinde sarı renkli beton bloklar yerleştiriliyor.
Bu uygulamanın amacı, ordunun konuşlandığı bölge ile Filistin yerleşimleri arasındaki sınırı fiziksel olarak netleştirmek. Ancak Sarı Hat’ın geçtiğimiz haftalarda birçok sivilin hedef alındığı çatışmalara sahne olması, bu girişimin yeni gerginlikleri tetikleyebileceği yönünde endişelere yol açtı.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Hamas mensuplarına “Sarı Hat’ın gerisine çekilmeleri” yönünde bir uyarı mesajının iletildiğini duyurdu. Katz, bölgede kalanların İsrail ordusu tarafından hedef alınacağını iddia etti.
İsrail, son haftalarda defalarca Sarı Hat’ın geçtiği gerekçesiyle Filistinli sivilleri hedef almış ve ateşkese rağmen saldırılarını sürdürmüştü.
Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası planı 10 Ekim'de Mısır'daki görüşmeler sonucunda tarafların onayıyla yürürlüğe girmişti. ABD’nin arabuluculuğuyla şekillenen anlaşmaya rağmen, bölgede kalıcı bir huzurun sağlanamadığı görülüyor.
Beton bariyerlerin yerleştirilmesinin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor. Gelişmeler, hem güvenlik hem de insani açıdan yeni tartışmaları beraberinde getirebilir.