İsrail ordusu, Gazze şehrinin kontrolünü sağlamak için operasyon hazırlıklarını hızlandırırken, içeriden gelen çatlak sesler dikkat çekiyor. Uluslararası tepkilere rağmen devam eden askeri hamleler, ordu içindeki isteksizlik ve güvenlik endişeleriyle gölgeleniyor.
Gazze Çevresinde Üsler Kuruldu
Ordu Sözcüsü Effie Defrin, Han Yunus’un güneyinde Hamas’la yaşanan çatışmaların ardından Gazze çevresinde yeni üslerin oluşturulduğunu duyurdu. Defrin, “İsrail ordusu şu anda Gazze şehrinin çevresini kontrol altında tutuyor. Hamas'a verdikleri zararı derinleştireceklerini” ifadelerini kullandı.
Güvenlik Planlarını Sarsan Saldırı
Operasyon öncesi ordu içinde huzursuzluğu artıran gelişme ise Kfir Tugayı askerlerine yönelik saldırı oldu. Hamas’ın etkisiz hale getirildiği iddia edilen bir bölgedeki tünelden yapılan saldırıda bir asker ağır, iki asker hafif yaralandı. Olay sonrası soruşturma başlatılırken, uzmanlar bu tür tehditlerin operasyon boyunca sürebileceğine işaret ediyor.
Askerlerde Motivasyon Kaybı
CNN International’ın aktardığı Kudüs İbrani Üniversitesi Agam Laboratuvarları’nın anketine göre, askerlerin yaklaşık yüzde 40’ı motivasyon kaybı yaşıyor. Yalnızca yüzde 13’lük kesimde moral artışı gözlenirken, bu durum yedek askerlerin göreve çağrılmasına rağmen katılımda belirsizlik yaratıyor.
Asker açığını kapatmak için ultra Ortodoks erkeklerin zorunlu askerliğe dahil edilmesi tartışılırken, bu adım hem protestolara hem de görev yapan askerlerde öfkenin artmasına yol açıyor. Görev süresi biten askerlerin yeniden çağrılmasına yönelik isteksizlik ise psikolojik sorunları ve intihar iddialarını gündeme taşıyor.
ABD’den Avrupa’ya Baskı
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Washington’un Avrupa ülkelerine Filistin devletini tanımamaları için baskı yaptığını açıkladı. Huckabee, “Filistin'in tanınması halinde İsrail'in Batı Şeria'da egemenlik ilan edeceğini” söyleyerek bunun Oslo Anlaşmaları’na aykırı olacağını ifade etti.
BM’den Tarihi Kıtlık İlanı
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bugüne kadar 96’sı çocuk 197 kişinin açlıktan yaşamını yitirdiğini belirterek kıtlık ilan etti. BM, kuruluşundan bu yana yalnızca dört kez resmi kıtlık kararı alırken, Orta Doğu’da bu ilan ilk kez gerçekleşti.
Rapora göre İsrail, bölgede “açlığı ve susuzluğu silah olarak” kullanıyor. Gazze’nin yüzde 88’i tahrip edilirken, 2,3 milyon nüfusun yaklaşık 2 milyonu defalarca yerinden edildi. Filistinlilerin büyük kısmı derme çatma çadırlarda veya hijyen koşullarının yetersiz olduğu kalabalık okullarda yaşam mücadelesi veriyor. İsrail ordusu ise günlük saldırılarla sivillerin barındığı bölgeleri hedef almaya devam ediyor.