İsrail'den Şam'a saldırı! Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınını vurdular

İsrail ordusu, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki bir hedefi vurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Katz saldırıya ilişkin yaptığı ortak açıklamada "Bu, Suriye rejimine açık bir mesajdır" ifadelerini kullandı. Katz, dün başlayan çatışmalara işaret ederek Şam yönetimine saldırı tehdidinde bulunmuştu.

İsrail, Şam'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı Yakınını Hedef Aldı

İsrail ordusu, Suriye'nin başkenti Şam'da yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında bir hedefe hava saldırısı düzenledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz tarafından yapılan ortak açıklamada, bu saldırının Şam yönetimine yönelik açık bir mesaj olduğu belirtildi.

Gerekçe: Dürzi Topluluğuna Yönelik Tehditler

İsrail hükümeti, saldırının gerekçesini Dürzi grupların Suriye güvenlik güçlerine yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalar olarak gösterdi. Açıklamada, “Dürzilere yönelik hiçbir tehdide izin verilmeyecek. Başkent Şam’ın güneyine herhangi bir gücün yerleştirilmesi kabul edilmeyecek” ifadelerine yer verildi.

Öncesinde Gelen Açık Tehdit

Savunma Bakanı Katz, bir gün önce yaptığı açıklamada, Şam yönetiminin Dürzilere yönelik baskılarının sürmesi halinde askeri karşılık verileceğini dile getirmişti. Aynı gün Dışişleri Bakanı Gideon Saar da uluslararası toplumu Suriye’ye müdahale etmeye çağırmıştı.

Ne Olmuştu?

30 Nisan’da İsrail, Dürzileri koruma bahanesiyle Suriye topraklarına saldırılar düzenlemişti. Şam’ın güneyindeki bölgelerde patlak veren çatışmalarda yaralanan beş Dürzi’nin tedavi için İsrail’e götürüldüğü bildirildi. Suriye ordusu ise bir gün sonra çatışmaların yaşandığı bölgelere yeniden hâkim olduğunu açıkladı. Bu gelişmeler, Orta Doğu’da tansiyonun yükseldiğini bir kez daha gösterdi. İsrail’in bölgedeki Dürziler üzerinden izlediği strateji ve Şam yönetimine karşı doğrudan tehdit içeren açıklamaları dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER