Netanyahu: “Türkiye ile anlaşmak istiyoruz ancak tehdit ihtimalini göz ardı etmiyoruz”

Netanyahu, İsrail’in Türkiye ile anlaşmak istediğini ancak olası tehditleri dikkate aldığını söyledi. Türkiye’nin bölgedeki askeri kapasitesinin İsrail’i etkileyebileceğini belirten Netanyahu, F-35 ihtimalini uzak gördü. İki ülke arasında perde arkasında diyalog sürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail basınına yaptığı açıklamalarda Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. İsrail’in Türkiye ile “modus vivendi”, yani karşılıklı denge ve birlikte yaşama temelinde bir ilişki kurmak istediğini söyledi. Netanyahu, Türkiye’nin bölgede zaman zaman agresif söylemlerde bulunduğunu savunarak, İsrail’in bu çıkışlara karşılık verdiğini belirtti. Suriye’de Türkiye’nin bazı bölgelere girişine izin vermediklerini ve T-4 hava üssüne yönelik operasyon düzenlediklerini hatırlattı.

Açıklamalarında iki ülke arasında perde arkasında temasların sürdüğünü belirten Netanyahu, gerilimin düşürülmesinin hem Türkiye’nin hem İsrail’in çıkarına olduğunu ifade etti. Ancak Türkiye’nin geliştireceği yeni askeri kabiliyetlerin İsrail’in bölgesel askeri üstünlüğünü etkileyebileceğini de söyledi. Türkiye’nin ABD’den F-35 alması ihtimali sorulduğunda ise Netanyahu bu durumu “çok uzak bir olasılık” olarak değerlendirdi.

Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, yakın zamanda yaptığı açıklamada Türkiye ile İsrail arasında çatışma beklemediklerini belirtmiş ve iki ülke arasında ileride bir ticaret anlaşması yapılabileceğini ifade etmişti. 

İLGİLİ HABERLER