Trump, Zelenski'nin "tomahawk" talebini geri çevirdi! Sebebi şaşırttı

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin Tomahawk füzesi talebini reddederek, “Bu silahlar bize lazım” dedi. Zelenski’nin drone takası önerisi gündem yaratırken, Beyaz Saray’daki görüşme iki ülke arasındaki askeri iş birliğinde yeni bir denge sürecinin habercisi olarak değerlendirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ağırladığı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin “Tomahawk füzesi” talebine beklenmedik bir yanıt verdi. Trump, kameralar önünde yaptığı açıklamada,

“Tomahawk’lar bize lazım. Onlara ihtiyacımız var. Umuyorum ki göndermemize gerek kalmaz.”
ifadelerini kullandı.

Zelenski’nin Tomahawk talebi reddedildi

Zelenski, ABD ziyareti kapsamında Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede ülkesinin savunma kapasitesini güçlendirmek için Tomahawk seyir füzeleri talep etti. Ancak Trump, bu isteğe sıcak bakmadı ve ABD’nin bu silahlara kendi savunma stratejisi için ihtiyaç duyduğunu belirtti.

“Bu sadece para meselesi değil. Tomahawk’lara bizim ihtiyacımız var. Umarım bu füzeleri göndermek zorunda kalmayız.” dedi.

Trump’tan esprili çıkış: “Ceketin çok güzel görünüyor”

Toplantı öncesinde iki lider kameralar karşısına geçti. Trump, Ukrayna liderine dönerek,

“Ceketin çok güzel görünüyor.”
şeklinde espri yaptı. Ardından, savaşın sona ermesini istediğini belirterek, hem kendisinin hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barıştan yana olduğunu söyledi, ancak Putin’in zaman kazanmaya çalışabileceği endişesini de dile getirdi.

Zelenski’den “drone takası” önerisi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise görüşmede “drone karşılığı Tomahawk” takası teklifinde bulundu. Ukrayna’nın yerli drone üretiminde geldiği noktaya dikkat çekerek, ABD’ye teknoloji paylaşımı önerdi.
Trump, bu öneriye olumlu yaklaşarak,

“Ukrayna gerçekten çok iyi dronlar yapıyor.”
yanıtını verdi.

Savaşın gölgesinde diplomatik temas

Zelenski’nin Washington ziyareti, Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir diplomatik döneme işaret ediyor. Trump yönetiminin, askeri yardımlar konusunda daha temkinli bir tutum izlemesi, Ukrayna’ya verilen destek düzeyinde değişiklik olabileceği yorumlarına yol açtı.

İLGİLİ HABERLER