Yasak olmasına rağmen gizlice yapıyorlar! Müslüman ülkede rezil gelenek

Pakistan’da yasak olmasına rağmen sürdürülen “Bacha Bazi” geleneği, çocukların dans ettirilip istismara uğramasına yol açıyor. Sosyal medyada büyük tepki çeken görüntüler sonrası, uluslararası kuruluşlar hükümete çocukları korumak için acil önlem çağrısı yaptı.

Pakistan’da yasadışı “Bacha Bazi” geleneği yeniden gündemde. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bir adamın östrojen hormonuna maruz bırakılmış genç bir erkeğe büyük bir servet bıraktığı anlar infiale yol açtı. İnsan hakları örgütleri, bu geleneği “modern kölelik” olarak nitelendiriyor.

Çocuklar Hedefte

“Bacha Bazi”, Farsça kökeniyle “çocuk oyunu” anlamına geliyor. Özellikle yoksul ailelerin küçük yaşlardaki erkek çocukları, kadın kıyafetleri giydirilerek düğünlerde ve özel eğlencelerde dans ettiriliyor. Birçok insan hakları raporu, bu çocukların çoğunun cinsel istismar ve şiddet mağduru olduğunu ortaya koyuyor.

Yasak Ama Devam Ediyor

Pakistan ve Afganistan’da bu gelenek yasal olarak suç kabul edilse de, yerel güç odaklarının koruması ve devletin zayıf denetimi nedeniyle uygulama tamamen engellenemiyor. İnsan hakları kuruluşları, Bacha Bazi’nin yalnızca “çocuk istismarı” değil, aynı zamanda insanlık suçu olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Uluslararası Tepkiler

Birleşmiş Milletler ve UNICEF raporlarında, Bacha Bazi Afganistan’daki en ciddi çocuk hakları ihlallerinden biri olarak tanımlanıyor. Uluslararası kamuoyu, Pakistan ve Afganistan hükümetlerine bu uygulamaya karşı daha sert önlemler alma çağrısında bulunuyor.

Özet Bilgiler

Kökeni: Afganistan’da savaş dönemlerinde ortaya çıktı.

Mağdurlar: Genellikle yoksul ailelerin erkek çocukları.

Uygulama: Çocuklar kadın kıyafetleriyle eğlencelerde dans ettiriliyor.

Yasal durum: Yasak olmasına rağmen yerel güçlerin desteğiyle sürüyor.

Uluslararası tepki: “Modern kölelik” ve “çocuk istismarı” olarak tanımlanıyor. 

İLGİLİ HABERLER