Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya tarafından zorla götürülen Ukraynalı çocukların geri dönüşüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. BM 80. Genel Kurulu kapsamında New York’ta düzenlenen “Ukraynalı Çocukların Geri Dönüşü İçin Uluslararası Koalisyon Toplantısı”nda konuşan Zelenskiy, bugüne kadar 1625 çocuğun ülkeye geri getirildiğini söyledi.
Rusya’nın çocukları ailelerinden kopardığını ve kimliklerini silmeye çalıştığını belirten Zelenskiy, “Her dönüş bir başarıdır, bir çocuğun kurtarılması demektir. Ancak bu aynı zamanda onların yeniden topluma kazandırılması ve travmadan korunması açısından da bir zorluktur” dedi.
BM Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna lideri: “Her dönüş kurtarılan bir hayat demek”
Ukrayna lideri, Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan görüşmelerde Rusya’ya 339 çocuğun listesinin iletildiğini ancak henüz yanıt alınmadığını kaydetti. Zelenskiy ayrıca, bu yıl BM’de çocukların kaçırılmasını kınayan bir karar tasarısı sunacaklarını açıkladı.
Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska da toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu hızla devam ederse tüm çocukların ülkesine dönmesi 50 yıl sürebilir” diyerek uluslararası topluma destek çağrısı yaptı.