Zelenskiy: “Toprağımız üzerinde herhangi bir takası tanımayacağız”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının bedelini ödemesi gerektiğini belirterek, “Toprağımız üzerinde herhangi bir takası tanımayacağız” dedi.

“Rusya Bu Savaşı Bizim Topraklarımıza Getirdiyse Bedelini Ödeyecek”

Zelenskiy, Rusya’nın savaş nedeniyle mali olarak sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. AB liderlerinin, dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna lehine kullanma kararını destekleyeceğine inandığını söyledi.
“Yılda yaklaşık 3 milyar dolar civarında bir meblağdan faydalanıyoruz, ancak bu yeterli değil. Eğer Rusya savaşı bizim topraklarımıza getirdiyse bedelini ödemek zorunda. Onlara baskı yapmanın yollarından biri de budur.” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna Yapımı Sistemlerle 3 Bin Kilometre Menzile Ulaşıyoruz”

ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füze kullanma izni verdiğine dair haberler üzerine konuşan Zelenskiy, Ukrayna’nın kendi üretimi sistemlerle uzun menzilli saldırı kapasitesine sahip olduğunu söyledi: “150 kilometreden 3 bin kilometreye kadar menzile sahip Ukrayna yapımı sistemleri kullanıyoruz. Bunlar en gelişmiş yeteneklerimizdir.” dedi.

Zelenskiy, ABD yapımı silahların Rusya topraklarında değil, yalnızca çatışmaların sürdüğü bölgelerde kullanıldığını da vurguladı.

“Rus Ordusu, Ukraynalı Çocuklarla Savaşıyor”

Ukrayna lideri, Rusya’nın sivillere yönelik saldırılarını sert sözlerle eleştirdi: “Savaş uçakları her türlü füzeyi sivillere karşı kullanıyor. Dün bir kreşi vurdular. Dünyanın ikinci büyük ordusu olduklarını iddia eden bu güç, aslında Ukraynalı çocuklarla savaşıyor.” dedi.

Zelenskiy, barış planına ilişkin bir soruya da yanıt vererek, ateşkesin öncelikli hedef olduğunu belirtti: “Rusya konuşmaya hazır olursa biz de hazırız. Barış planı ateşkesle başlar, ama Rusya’nın buna niyeti yok.”

“Toprak Takası Egemenliğimize İhanet Olur”

Toprak takası konusundaki söylentileri net bir dille reddeden Zelenskiy, “Kendi toprağınızı kendi toprağınızla değiştirdiğinizde bu takas değildir. Bizim için toprak egemenlik meselesidir. Her durumda toprak takasını kabul etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Çin’in Rusya’ya istihbarat desteği sağladığı yönündeki iddialar hakkında da konuştu:
“Xi Jinping ile daha önce telefon görüşmelerimiz oldu. Bana silah satmayacaklarını söyledi ama doğrusu emin değilim. Bildiğim bir şey var; Çin, Rusya’ya destek oluyor, Ukrayna’ya değil. Bizim zaferimiz onların çıkarına değil.” dedi.

İLGİLİ HABERLER