Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya Köyü’nde dikkat çekici bir olay yaşandı. Çocuk yaşlardan itibaren çiftçilik yapan ve aynı zamanda CHP Aydıncık İlçe Başkanı olan Sadık Erdoğan, köy meydanına getirdiği 150 çuval patatesi römorktan dökerek vatandaşların ücretsiz alabileceğini duyurdu. Erdoğan’ın bu eylemi kısa sürede sosyal medyada gündem olurken, Ticaret Bakanlığı’nın da harekete geçmesine yol açtı.
Bakanlık Soruşturma Başlattı
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan yaptığı açıklamada, olayın tüm belgelerinin Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderileceğini belirtti. Gürcan, kurulun incelemesi sonrası Sadık Erdoğan’a 1,4 milyon ile 17,2 milyon lira arasında para cezası kesilebileceğini ifade etti. Ayrıca, Erdoğan hakkında “piyasa dengesini bozma”, “piyasada darlık yaratma” suçlarının yanı sıra “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddialarıyla da suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.
“İhbar Gelmedi, Niyetim Halkı Düşündürmekti”
CHP’li Başkan Erdoğan, yazılı bir açıklama yaparak kendisine henüz resmi bir tebligat ulaşmadığını söyledi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Amacım köyümüzde çiftçilerin yaşadığı soğan ve patates mağduriyetini gündeme getirmekti. MOBESE kameralarının bulunduğu meydanda patatesleri döktüm, vatandaşlar gelip aldı. Kimseye hakaret etmedim, piyasa dengesini bozmak gibi bir niyetim olamaz. Patatesleri geri toplayıp sattığım iddiası tamamen asılsızdır.”
“Çiftçinin Sorununa Çözüm Yerine Ceza”
Eylemden sonra patateslerin neredeyse tamamının vatandaşlar tarafından alındığını belirten Erdoğan, şunları dile getirdi:
“Yaklaşık 150 çuval patatesten sadece 5-6 çuval kaldı. Onları da kenara çektim, boş çuvalları çöpe attım. Yerde kalan patatesleri de köylüler ‘inekler yer’ dediği için toplamadım. Devlet yetkililerinin bizi anlaması gerekirken, ceza ile yıldırmaya çalışmaları üzücüdür. Bizim tek isteğimiz tarımsal üretimden kopmamak ve alın terimizin karşılığını alabilmek.”