Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden satışlar 2 Haziran itibarıyla başladı. Mükelleflerin cihaz kurulumlarını tamamlaması ve başvuru işlemlerini zamanında yapması gerekiyor.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin UTTS kapsamında gerekli tüm başvuru ve kurulum işlemlerini 2 Haziran’a kadar tamamlamaları gerektiğini bildirdi. Bu kapsamda, taşıt tanıma okuyucu cihazlar ile tabanca iletişim modüllerinin yeni nesil pompa ödeme sistemleriyle entegre edilmesi zorunlu hale geldi.
Vergi Açısından Kritik Tarihler: 30 Haziran ve 1 Temmuz
Vergi avantajlarını kaybetmemek için, taşıt sahiplerinin işte kullandıkları araçlar için 30 Haziran’a kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazlarını taktırmaları gerekiyor. Öte yandan, benzin ve motorin dışı yakıt kullanan araçlara ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar bu cihazların monte edilmesi gerekecek.
PÜİS Başkanı’ndan Uyarı: Vatandaşlar Bilgilendirilmeli
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, dış satışlara ilişkin yeni düzenlemenin sadece bayileri değil, vatandaşları da yakından ilgilendirdiğini belirtti. “Artık dökme yakıt kullanan birçok araç, istasyonlardan doğrudan yakıt almak zorunda. Aksi takdirde alınan yakıtın bedeli vergi açısından gider olarak kullanılamaz,” dedi.