Ankara ve Bursa’da su krizi: Kesintiler kapıda, Bursa’da yalnızca 6 günlük su kaldı

Türkiye’nin iki büyük ili Ankara ve Bursa, kuraklığın etkisiyle ciddi su kriziyle karşı karşıya. Barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere düşmesi nedeniyle hem Ankara’da dönüşümlü kesintiler başladı hem de Bursa’da su rezervlerinin yalnızca 6 gün yeteceği açıklandı.

Türkiye’nin iki büyük ili Ankara ve Bursa, kuraklığın etkisiyle ciddi su kriziyle karşı karşıya. Barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere düşmesi nedeniyle hem Ankara’da dönüşümlü kesintiler başladı hem de Bursa’da su rezervlerinin yalnızca 6 gün yeteceği açıklandı.

Bursa’da Barajlar Alarm Veriyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı açıklamada kentte yalnızca 6 günlük suyun kaldığını duyurdu.

Nilüfer Barajı tamamen kurudu.

Doğancı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 5’e düştü ve her gün yaklaşık 25 santimetre su kaybı yaşanıyor.

Bursa’nın su ihtiyacının yüzde 50’si Doğancı Barajı’ndan, yüzde 15’i pınar kaynaklarından, yüzde 35’i ise BUSKİ’ye ait 155 derin kuyudan sağlanıyor. Ancak yeraltı su seviyelerinin de 250 metreye kadar gerilediği bildirildi.

Başkan Bozbey, yağış olmaması halinde planlı su kesintilerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, tüm vatandaşları tasarrufa çağırdı.

Ankara’da Dönüşümlü Kesintiler Başladı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), 6 Ekim’e kadar dönüşümlü su kesintileri yapılacağını duyurdu.
Açıklamada, şehrin günlük ortalama 1 milyon 530 bin metreküp su ihtiyacının üçte birinin Kesikköprü’den sağlandığı, ancak hatlardaki arızalar nedeniyle Kızılırmak’tan verilen suyun 300 bin metreküp azaldığı ifade edildi.

Defalarca arızalanan hatların çelik borularla değiştirilmesi için çalışmaların sürdüğü, bu süreçte kesintilerin dönüşümlü olarak uygulanacağı açıklandı. İlk kesintiler Eryaman, Susuz ve Kazan Saray bölgelerinde başladı.

Vatandaşlar Endişeli

Bursa’da yalnızca birkaç günlük suyun kaldığının açıklanması ve Ankara’da zorunlu kesintilerin başlaması, vatandaşlarda büyük endişeye yol açtı. Yetkililer, hem yağış beklentisinin hem de bireysel su tasarrufunun krizin aşılmasında belirleyici olacağını vurguluyor.

İLGİLİ HABERLER