Asgari Ücret İçin Mantıklı Çözüm: Hesaplama Yöntemini Yenileyelim!

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TÜİK’in enflasyon sepetinin asgari ücretlinin gerçek tüketim harcamalarını yansıtmadığını belirterek, asgari ücretin kira, gıda, enerji ve ulaşım gibi temel yaşam giderleri üzerinden hesaplanmasını önerdi. Arslan, mevcut Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısını da eleştirerek hükümetin komisyondan çekilmesi ve modelin Almanya örneğine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Arslan, TÜİK’in enflasyon sepetinin asgari ücretlinin gerçek tüketim alışkanlıklarını yansıtmadığını, bu nedenle ücretin belirlenmesinde farklı bir yöntem kullanılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

“TÜİK sepeti asgari ücretliyi temsil etmiyor”

Arslan, mevcut hesaplama yönteminin sahadaki yaşam koşullarından uzak kaldığını belirterek şunları ifade etti:

“TÜİK’in sepette ağırlık verdiği ürünler ile asgari ücretlinin harcama kalemleri arasında ciddi fark var. Asgari ücretlinin giderlerinin yarısı kira ve gıdaya gidiyor. Dolayısıyla ücret belirleme modelinin buna göre güncellenmesi gerekiyor.”

Yeni kriter çağrısı

Arslan, asgari ücret hesabında özellikle şu alanların gerçekçi bir şekilde dikkate alınması gerektiğini vurguladı:

Kira giderleri

Gıda fiyatları

Ulaşım ve enerji maliyetleri

Asgari ücretlinin gerçek tüketim yapısı

Bu kalemlerin TÜİK enflasyon sepetindeki oranlardan çok daha belirleyici olduğunu söyleyen Arslan, “Günlük hayatın yükünü asgari ücretli çekiyor. Hesaplamanın da bu gerçeklik üzerinden yapılması gerekir.” dedi.

Komisyon yapısına eleştiri: “Bu yapıdan sağlıklı sonuç çıkmaz”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevcut yapısının artık ihtiyaca cevap vermediğini dile getiren Arslan, hükümet temsilcilerinin komisyondan çekilmesi gerektiğini savundu.

Arslan’ın önerileri arasında:

Komisyonun tamamen yeniden yapılandırılması

Ücretin işçi–işveren tarafı tarafından belirlenmesi

Almanya’daki bağımsız komisyon uygulamasının örnek alınması

yer aldı.

“Bu komisyon yapısıyla adil bir ücret belirlenemez” diyen Arslan, sistemin tamamının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER