Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda üretim, teknoloji ve Ar-Ge alanında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, “Ektiğimiz tohumların yeşerdiğini büyük bir iftiharla görüyoruz. Bu gelişmeleri en somut biçimde savunma sanayinde hissediyoruz” dedi.
“Aydın, Tarımın ve Sanayinin Buluştuğu Bereketli Bir Şehir”
Bakan Kacır, Aydın’daki temasları kapsamında Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretlerde Aydın Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşen Kacır, şehirdeki sanayi yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Aydın’ın yalnızca bir tarım ve turizm kenti değil, aynı zamanda güçlü bir sanayi şehri olduğunu belirten Kacır, “7 organize sanayi bölgemizde 20 binden fazla kişi istihdam ediliyor. 300’den fazla fabrika üretime devam ediyor. Yeni OSB’ler kurarak ve mevcutları büyüterek üretim kapasitesini artırmaya devam edeceğiz” dedi.
“Organize Sanayi Bölgeleriyle Türkiye’ye Yeni Bir Türkiye Ekledik”
Türkiye’de üretim gücünün son 20 yılda büyük bir sıçrama yaptığını vurgulayan Kacır, şu bilgileri paylaştı: “Organize Sanayi Bölgesi sayısını 192’den 369’a çıkardık. OSB’lerdeki istihdam 415 binden 2 milyon 700 bine yükseldi. Toplam sanayi istihdamı 6 milyon 700 bine ulaştı. Küresel imalat sanayindeki payımızı ikiye katladık. Bu, sanayicinin önünü açan kararlı politikalarımızın bir sonucudur.”
Kacır, bu başarıda en büyük payın “üretim gücünü, alın terini ve emeğini ortaya koyan girişimcilerde ve emekçilerde” olduğunu vurguladı.
“Ar-Ge Harcamaları 1,2 Milyar Dolardan 16 Milyar Dolara Çıktı”
Türkiye’nin son yıllarda Ar-Ge yatırımlarında ciddi bir atılım yaptığını belirten Bakan Kacır, “İktidara geldiğimizde Ar-Ge harcamaları 1,2 milyar dolar seviyesindeydi. Bugün 16 milyar dolara ulaştı. Bunun yüzde 70’ine yakını özel sektör tarafından yapılıyor” dedi.
Kacır, Ar-Ge insan kaynağında da dev bir sıçrama yaşandığını belirterek, “2002’de 29 bin olan Ar-Ge çalışanı sayısı bugün 292 bini geçti. Yalnızca savunma sanayinde 100 bin kişi çalışıyor” ifadelerini kullandı.
“Savunma Sanayinde Ektiğimiz Tohumların Meyvelerini Alıyoruz”
Bakan Kacır, Türkiye’nin bulunduğu zorlu coğrafyada savunma sanayindeki bağımsızlığın hayati önem taşıdığını vurguladı: “22 yıl boyunca ektiğimiz tohumlar yeşerdi, en somut sonuçları savunma sanayinde alıyoruz. Bayraktar, Anka, Akıncı, Hürkuş, Hürjet, ATAK, Gökbey, KAAN ve Kızılelma gibi projelerle gökyüzüne imzamızı attık.”
Kacır, Türkiye’nin artık insansız hava araçları pazarında dünya liderlerinden biri olduğunu ve global pazar payının yüzde 68’ini Türk markalarının oluşturduğunu söyledi.
“TEKNOFEST Kuşağı Türkiye’yi Yüksek Teknoloji Yarışında Zirveye Taşıyacak”
Bakan Kacır, “Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş gibi öncülerin yarım kalan hayallerini, bugün TEKNOFEST kuşağı gerçekleştiriyor” diyerek gençlerin teknolojiye ilgisine dikkat çekti: “Yüz binlerce genç, TEKNOFEST ruhuyla geleceğin Türkiye’sini inşa ediyor. Sadece savunma sanayinde değil; enerji, ulaşım, sağlık, gıda ve finans teknolojilerinde de güçlü bir ivme yakaladık.”
“Türkiye Artık Bir Ar-Ge ve Teknoloji Ülkesi”
Kacır, Türkiye’de iki olan teknopark sayısının bugün 113’e, Ar-Ge merkezi sayısının 11 bine ulaştığını belirterek, “Aydın’da da 11 Ar-Ge merkezi, 3 tasarım merkezi ve 78 firmanın faaliyet gösterdiği bir teknopark bulunuyor. Bu merkezler geleceğin güçlü Türkiye’sini inşa ediyor” dedi.
Son olarak Bakan Kacır, “Sanayicimizi, girişimcimizi ve yenilikçi gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye, teknolojiyle büyümeye kararlı bir ülkedir” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.