DEM Partili Hatimoğulları: 'Artık siyasi ve hukuki eşiği atlama zamanı gelmiştir'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de barış sürecinin yeniden canlanması için Abdullah Öcalan’ın dinlenmesi gerektiğini söyledi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de barış sürecinin yeniden canlanması için Abdullah Öcalan’ın dinlenmesi gerektiğini söyledi. Hatimoğulları, “Artık siyasi ve hukuki eşiği atlama zamanı gelmiştir. Demokratik entegrasyon için gerekli yasalar yapılmalı, barış süreci somut adımlarla ilerlemelidir” dedi.

“Toplum Artık Somut Adımlar Bekliyor”

Hatimoğulları, TBMM bünyesinde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti ancak sürecin artık eyleme geçmesi gerektiğini vurguladı: “Toplum barışı gönülden istiyor. Ancak somut adımlar atılmadığı sürece güven duygusu oluşmuyor. Çözüm yönünde adımlar atıldıkça soru işaretleri ortadan kalkacak, güven artacak ve toplum sürece daha güçlü sahip çıkacaktır.”

DEM Parti lideri, ayrıca muhalefet partilerine ve belediyelere yönelik yargı operasyonlarının son bulması gerektiğini belirterek, bunun demokratik ortamın tesisi açısından hayati olduğunu söyledi.

Hatimoğulları, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan barış süreçlerinden örnekler vererek, “Barışın anahtarı her zaman sürecin baş aktöründedir. İmralı’yla doğrudan diyalog kurulması, kalıcı çözümün önünü açacaktır” diye konuştu.

“Bahçeli’nin Açıklamasına Katılıyoruz”

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin komisyonun İmralı’ya gidebileceği yönündeki açıklamasını olumlu bulduğunu söyledi: “Sayın Bahçeli’nin bugünkü açıklaması son derece önemli. Komisyonun İmralı’ya gitmesinin önünde bir engel olmadığını ifade etti. Biz de bu görüşe tamamen katılıyoruz. Komisyonun Öcalan’la görüşmesi, sürecin ilerlemesi açısından büyük bir eşik olacaktır.”

“Suriye’de Demokratik Süreci Destekliyoruz”

Hatimoğulları, Suriye’de Şam yönetimi ile SDG arasında yürütülen görüşmelere de değinerek, “Biz her zaman demokratik müzakere ve entegrasyon sürecini destekledik. Bugün de bu sürecin devam etmesini olumlu buluyoruz” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını hatırlatan Hatimoğulları, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Hatimoğulları, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Barışın, hukukun ve adaletin tesis edilmesi için tüm demokratik güçlerin sorumluluk alması gerekiyor. Türkiye, artık siyasi cesaretle bu eşiği aşmalıdır.”

İLGİLİ HABERLER