14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada, görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ciddi suçlamalarla yargılama süreci devam ediyor. Mahkeme, davayı Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki 2 no’lu salonda gerçekleştirdi. Geniş katılımın olduğu duruşmada dikkat çeken gelişmeler yaşandı.
Mahkeme Salonunda Yoğunluk ve Güçlü Katılım
Salona girişte yaşanan izdiham nedeniyle birçok izleyici içeri alınamadı. Hakkında toplamda 7 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edilen Ekrem İmamoğlu, jandarma eşliğinde duruşma salonuna getirildi. Duruşmaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve parti üyeleri de katılarak destek verdi.
Savcılıktan Hapis ve Siyasi Yasak Talebi
Mahkeme Başkanı, Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan mütalaanın dosyaya eklendiğini açıkladı. Mütalaada, İmamoğlu’nun “kamu görevlisine alenen hakaret”, “tehdit” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlarından 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca kamu görevlerinden men edilmesi, yani siyasi yasak uygulanması da talep edildi.
Savunmasına Ferdi Zeyrek’le Başladı
İmamoğlu, savunmasına kısa süre önce hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’i anarak başladı. Şu ifadeleri kullandı:
“Yanında olamadım. Bir ders bırakarak gitti. Yüz binlerce insanın bir yöneticiyi yas tutarak uğurlaması bu dünyaya ve Türkiye'ye büyük ders niteliğindedir... Bu yaşanan duygu seli, birleştirici olmanın açık bir delilidir.”
İddianameden Çarpıcı Ayrıntılar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede, Başsavcı Akın Gürlek mağdur sıfatıyla yer aldı. İddianamede İmamoğlu'nun bir panelde Gürlek'e yönelik kullandığı ifadelerin suç unsurları içerdiği ve bu nedenle soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.
Gürlek’in geçmişte terörle mücadele mahkemelerinde ve Adalet Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulunduğu hatırlatılarak, DHKP/C gibi örgütlerce hedef alındığı kaydedildi. Bu bağlamda İmamoğlu’nun söylemlerinin, kamu görevini sürdüren bir kişiyi hedef göstererek tehdit oluşturduğu iddia edildi.
Yeni Suçlamalar da Dosyada
İddianamede ayrıca, İmamoğlu’nun 27 Ocak’ta düzenlediği bir basın toplantısında bilirkişi konumundaki bir kişiyi hedef gösterdiği, ismini kamuya açıkladığı ve yargı görevlilerini etkilemeye teşebbüs ettiği iddiası da yer aldı. Bu durumun da ayrı bir suç olarak değerlendirildiği ifade edildi.
Davada Geri Sayım Başladı
Mahkemenin nasıl bir karar vereceği kamuoyunda merakla beklenirken, dava sürecinin İmamoğlu’nun siyasi geleceği üzerinde belirleyici etkiler yaratabileceği öngörülüyor. Önümüzdeki duruşmalarda mahkemenin vereceği karar, hem hukuk çevrelerinde hem siyasi arenada yakından takip edilecek.