Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eski başkanı Murat Çetinkaya, kamuoyunu sarsan iddialarla yeniden gündeme geldi. Sosyal medyada yayılan ve hızla yayılan iddialar, Çetinkaya hakkında dolandırıcılık suçlamaları içeriyor.
Sosyal medyada yayılan ve kısa sürede geniş yankı uyandıran paylaşımlarda, Çetinkaya hakkında dolandırıcılık suçlamaları olduğu iddia edildi.
Cem Atilla Saygın’dan Suç Duyurusu: “100 Milyon TL Dolandırıldım”
İş insanı Cem Atilla Saygın, Murat Çetinkaya hakkında çok ağır iddiaların yer aldığı kapsamlı bir suç duyurusu yaptı. Saygın, eski Merkez Bankası Başkanı’nın kendisini yaklaşık 100 milyon TL dolandırdığını öne sürdü ve bu durumun şirketini iflasa sürüklediğini belirtti.
Dilekçeye göre, Murat Çetinkaya’nın Saygın’ın sahibi olduğu şirketle hiçbir resmî bağı olmamasına rağmen, yurtdışı merkezli yedi bankayla yapılan anlaşmalarda kendisini “finansal danışman” ve “gözlemci” sıfatıyla tanıttığı ifade edildi.
“Emanet ve Borç Adı Altında Para Aktarıldı”
Saygın, Çetinkaya’nın kendisine yüksek kazanç vaatlerinde bulunduğunu, bu vaatlerle yönlendirilerek “emanet” ve “borç” adı altında yüklü miktarda parayı Çetinkaya’nın şahsi hesaplarına aktardığını öne sürdü. Bu sürecin sonunda dolandırıldığını Mayıs 2025’te fark ettiğini, sonrasında Çetinkaya ile iletişim kurmaya çalışsa da başarılı olamadığını belirtti.
Casusluktan Görevi Kötüye Kullanmaya Kadar Ciddi Suçlamalar
Savcılığa sunulan suç duyurusunda yalnızca dolandırıcılık değil;
Görevi kötüye kullanma, tehdit, kişiyi intihara yönlendirme, resmî unvanı haksız kullanma, devlet sırlarını sızdırma, casusluk, nüfuz ticareti gibi çok sayıda ağır suçlama yer aldı.
Tutuklama ve Mal Varlığına El Koyma Talebi
Saygın, Murat Çetinkaya’nın tutuklanması ve tüm mal varlığına el konulması yönünde de talepte bulundu. Alınan bilgilere göre, savcılık konuyla ilgili ön soruşturma başlattı. İddialar kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, soruşturmanın nasıl bir seyir izleyeceği merakla takip ediliyor.