Dünya genelinde kırmızı et fiyatları rekor seviyelere çıktı. Arzın daralması, artan talep, kuraklık ve yüksek tarifeler fiyatları körüklerken, FAO Et Fiyat Endeksi temmuz ayında %1,2 artarak 127,3 puanla tüm zamanların zirvesine ulaştı. Yıllık artış ise %6’ya dayandı.
ABD’de kıyma fiyatı 6,3 doları aştı
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre, 453 gramlık dana kıyma fiyatı temmuzda 6,3 doları geçti. Bu rakam, bir yılda %15,9’luk artış anlamına geliyor. ABD’de yıllık enflasyonun %2,7 olduğu dikkate alındığında et fiyatlarındaki yükseliş çok daha belirgin hale geliyor.
Avrupa ve İngiltere’de durum
AB Komisyonu verilerine göre, birlik ülkelerinde kırmızı etin 100 kilogramlık karkas fiyatı 662,31 avroya çıktı. Bu, yıllık %32,8 artış demek. İngiltere’de de benzer bir tablo var: Kıyma fiyatı bir yılda %47 arttı ve kilogram başına 10,6 pounda yükseldi.
Fiyatları tetikleyen nedenler
Çin ve ABD’den gelen güçlü talep, özellikle sığır eti fiyatlarını yükseltti. ABD’nin Brezilya’dan yapılan sığır eti ithalatına %50 ek tarife koyması, küresel arzı daralttı. ABD’de büyükbaş hayvan sayısı 86,7 milyonla 1950’lerden bu yana en düşük seviyeye indi. Kuraklık ve artan yem maliyetleri, üreticileri daha da zor durumda bıraktı. Uzmanlar, kırmızı et fiyatlarının kısa vadede düşmeyeceğini, ancak uzun vadeli desteklerle piyasada dengelenme sağlanabileceğini belirtiyor.