Meteorolojiden 38 il için uyarı: Kuvvetli kar ve buzlanma geliyor, Bolu Dağı’nda kar başladı

Meteoroloji, Rusya ve İzlanda kökenli soğuk hava dalgasına karşı 38 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı yayımladı. İç ve doğu kesimlerde kuvvetli kar, buzlanma ve don beklenirken, Bolu Dağı’nda kar yağışı başladı. İstanbul’da sistemin 6 ila 8 gün sürebileceği bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Rusya üzerinden gelen soğuk hava dalgası Türkiye genelinde etkisini artıracak. Hava sıcaklıklarının özellikle kuzey, iç ve doğu kesimlerde belirgin şekilde azalması beklenirken, bugün birçok bölgede buzlanma ve don riskine karşı uyarı yapıldı.

İstanbul için AKOM’dan 6 ila 8 günlük uyarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, kentin İzlanda kökenli soğuk hava dalgasının etkisine gireceğini bildirdi. Açıklamaya göre, İstanbul’da soğuk hava ve fırtınanın etkili olması, bu sistemin 6 ila 8 gün sürebileceği öngörülüyor.

Kentte sıcaklıkların 4 dereceye kadar düşeceği belirtilirken, yağışların genel olarak yağmur şeklinde görülmesi, ancak bazı bölgelerde karla karışık yağmur ve hafif kar ihtimalinin bulunması bekleniyor.

Kar ihtimali özellikle kuzey ve yüksek kesimlerde

AKOM’un değerlendirmesine göre, İstanbul’da karla karışık yağmur ve hafif kar ihtimali şu bölgelerde daha yüksek:

Avrupa Yakası: Arnavutköy, Eyüpsultan, Sarıyer

Anadolu Yakası: Beykoz, Çekmeköy, Şile, Kartal, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Tuzla

Yetkililer ayrıca buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

12 il için turuncu, 26 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji, kuvvetli kar ve buzlanma riskine karşı 12 ilde turuncu, 26 ilde sarı kodlu uyarı yayımladı.

Turuncu kodlu uyarı yapılan iller:
Bingöl, Bitlis, Bolu, Hakkari, Kastamonu, Muş, Van, Zonguldak, Şırnak, Bartın, Karabük, Düzce

Sarı kodlu uyarı yapılan iller:
Ağrı, Artvin, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Kayseri, Kocaeli, Konya, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Trabzon, Tunceli, Yozgat, Bayburt, Batman, Ardahan, Iğdır

Kar kalınlığı 5 ila 20 santimetreyi bulabilir

Meteoroloji, özellikle Sakarya’nın güney ve doğusunun yüksekleri ile Kocaeli’nin güneyinin yükseklerinde kar yağışının kuvvetli olacağını bildirdi. Bu bölgelerde kar kalınlığının 5 ila 20 santimetreye ulaşabileceği belirtilirken, ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olaylarına karşı uyarı yapıldı.

Bolu Dağı’nda kar yağışı başladı

Uyarıların ardından D 100 kara yolunun Bolu Dağı geçişinde kar yağışı başladı. Sağanak yağış yerini kar yağışına bırakırken, Elmalık, Bolu Dağı Polisevi, Bakacak ve Karanlıkdere kesimlerinde kar etkili oldu.

Karayolları ekipleri olası olumsuzluklara karşı bölgede önlem alırken, polis ve jandarma ekipleri sürücüleri dikkatli araç kullanmaları, hız yapmamaları ve kış lastiği olmadan yola çıkmamaları konusunda uyardı.

Karadeniz ve Akdeniz’de fırtına uyarısı

Meteoroloji ayrıca Karadeniz ve Akdeniz’de rüzgar hızının 50 ila 75 kilometreye ulaşabileceği, denizlerde fırtına beklendiği bilgisini paylaştı.

Bazı illerde beklenen en yüksek sıcaklıklar

Meteorolojinin paylaştığı verilere göre bazı kentlerde günün en yüksek sıcaklıkları şöyle:

Kırklareli 1 ile 6 derece

İstanbul 4 ile 7 derece

Denizli 5 ile 7 derece

İzmir 5 ile 10 derece

Adana 6 ile 15 derece

Ankara 0 ile 3 derece

Samsun 5 ile 8 derece

Malatya eksi 1 ile 3 derece

Erzurum eksi 4 ile 1 derece

Kars eksi 9 ile eksi 1 derece

Diyarbakır 1 ile 7 derece

Gaziantep 2 ile 9 derece 

İLGİLİ HABERLER