Milli Eğitim Bakanlığı’nın 10 Kasım’da Atatürk’ü anma törenlerini yasakladığı ve okullarda "kapıları kilitleyin" talimatı verdiği yönündeki iddialar, kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. Ancak bu iddialara ilişkin devletin ilgili kurumlarından yalanlama geldi.
Son günlerde bazı sosyal medya paylaşımlarında ve haber kaynaklarında yer alan “10 Kasım etkinlikleri yasaklandı” şeklindeki iddialar, toplumda infiale neden oldu. Özellikle Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine bağlılığı güçlü olan kesimlerden gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) konuyla ilgili detaylı bir açıklama yayımladı.
“Törenler Yasaklanmadı, Anmalar Herkesin Katılımına Açık Alanlarda Yapılacak”
DMM tarafından yapılan resmi açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8 Kasım tarihli yazısında herhangi bir yasaklama ifadesinin yer almadığı vurgulandı. Yazıya göre, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nün, ilgili yönetmelikler doğrultusunda valilikler tarafından belirlenen, halka açık ve uygun alanlarda düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
“Siyasi Partilere Okullarda Organizasyon Yasağı”
Açıklamada dikkat çeken bir diğer detay ise, siyasi partilerin okul alanlarında tören ya da organizasyon çağrısı yapmasının mevzuata aykırı olduğunun altı çizildi. Bu düzenlemenin siyasi faaliyetlerin eğitim ortamlarına taşınmasını engellemeye yönelik olduğu belirtildi.
11 Kasım'da Fidan Dikimi ve Atatürk’e Mesaj Kartları
Bakanlık yazısında ayrıca, 11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımıyla fidan dikimi etkinliklerinin teşvik edildiği bilgisi yer aldı. Bu kapsamda öğrenciler, Atatürk’e duydukları sevgi ve vatan bilincini yansıtan mesaj kartları hazırlayarak diktikleri fidanlara iliştirecekler.
“Asılsız İçeriklere İtibar Etmeyiniz”
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 10 Kasım anma etkinliklerinin gönüllülük esasına göre okullarda sürdüğü belirtilerek, kamuoyunun manipülatif içeriklere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulandı.