Şener Üşümezsoy en rahat uyuyacağı ili açıkladı!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Sındırgı depremi sonrası “en güvenli şehir” olarak İstanbul’u gösterdi. Uzman, Marmara’da 100 yıl büyük deprem beklenmediğini söyledi.

Tarih boyunca nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Türkiye, aynı zamanda dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor. Bu kadim topraklar, asırlardır büyük sarsıntılara tanıklık etti. Son olarak Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem, kamuoyunda yeniden “hangi şehirler daha güvenli?” sorusunu gündeme taşıdı. Yer bilimciler, riskli bölgeler ve olası senaryolar üzerine uyarılarını sürdürüyor.

Sındırgı Depremi ve Beklentiler

Balıkesir merkezli bu son deprem, uzmanların uzun zamandır dikkat çektiği fay hatlarını yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, söz konusu depremi önceden tahmin etmesiyle bir kez daha basının ilgi odağı oldu. Show Haber’e konuşan Üşümezsoy, yalnızca mevcut depremi değerlendirmekle kalmadı; aynı zamanda gelecekte en güvenli olarak gördüğü şehir konusunda da net bir açıklama yaptı.

“İstanbul’da Fay Kırılmayacak”

Beklenen büyük İstanbul depremi hakkındaki sorulara karşılık, Prof. Dr. Üşümezsoy şu ifadeleri kullandı:
“Bunu belki bin defa söyledim, artık yoruldum o konuda. İstanbul’da kırılacak fay yok. O yüzden deprem korkusu olmadan en rahat uyuyabileceğim şehir İstanbul’dur.”
Bu sözleriyle Üşümezsoy, kamuoyunda uzun süredir konuşulan “Marmara’da büyük deprem” senaryolarına farklı bir bakış açısı getirdi. Ona göre, Marmara Denizi altındaki faylarda ciddi bir kırılma beklenmiyor ve olası büyük bir sarsıntı en az 100 yıl boyunca gerçekleşmeyecek.

100 Yıl Kırılmaz Görünüyor

Üşümezsoy, bazı uzmanların dile getirdiği “piyano kırılma” benzetmesine de atıfta bulunarak, “Bu teoriler gerçeği yansıtmıyor. Mevcut verilere göre İstanbul’da büyük bir deprem 100 yıl boyunca kırılmaz görünüyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER