Taşıt sahipleri için süre 30 Haziran'a uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin işlemlerin tamamlanması amacıyla süreçlerin akaryakıt istasyonları için 2 Haziran, taşıt sahipleri için 30 Haziran'a uzatıldığını duyurdu.

UTTS Başvurularında Süre Uzatımı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin işlemlerin tamamlanması için süre uzatımına gitti.

Akaryakıt istasyonları için son tarih: 2 Haziran 2025

Taşıt sahipleri için son tarih: 30 Haziran 2025

UTTS Nedir?

UTTS; akaryakıt alımında plaka bilgilerinin, manuel giriş yapılmadan otomatik biçimde kaydedilmesini sağlayan sistemdir. Amaç, vergi denetimi ve dijitalleşme sürecini güçlendirmektir. 5 Ekim 2023’te yayımlanan genel tebliğ ile yürürlüğe girmiştir.

Mevcut Durum ve Erteleme Gerekçesi

Sistemin uygulanması için başvuru ve cihaz kurulum süreci büyük ölçüde tamamlandı. Ancak işlemleri eksik kalan mükellefler dikkate alınarak ek süre verildi.

Güncellenen Tarihler

Başvuru ve kayıt işlemleri (TTO, TTB, TİM): 2 Haziran 2025’e kadar

Akaryakıt istasyonlarındaki cihaz montajı: 2 Haziran 2025

Taşıtlara cihaz takılması: 30 Haziran 2025

Kimler UTTS Kapsamındadır?

Zorunlu Kurum ve Kişiler:

Vergi Mükellefleri: Akaryakıt giderini belgeleyen kişi ve kurumlar

Şirket Araçları ve Kiralık Araçlar: Tüm ticari taşıtlar

Akaryakıt İstasyonları: En az bir pompa ünitesine UTTS donanımı takmak zorundadır

Kamu Kurumları: Resmi taşıt kullanan tüm kamu kuruluşları

Lojistik/Taşımacılık Şirketleri: Yasal uygunluk ve şeffaflık amacıyla sistem zorunludur

İLGİLİ HABERLER