27.5 milyon araç sahibini ilgilendiren ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesi merak ediliyordu. Bu konuda detaylar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslakta ortaya çıktı.

Buna göre; düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Ek MTV, 2023 yılı için, 1 Ocak itibarıyla belirlenen MTV tutarı kadar uygulanacak. İlave vergi bir kereye mahsus olacak.

KRİTİK TARİH 15 TEMMUZ

Araç alım ve satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirlenecek. Kanun 15 Temmuz Cumartesi günü yayımlanmış ve yürürlüğe girmişti.

15 Temmuz’dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın metninde verilen örneğe göre, 15 Mayıs 2023’te yani kanun çıkmadan aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiden sorumlu olacak.

Yine 21 Ağustos 2023’te yani kanun çıktıktan sonra aracını satan bir kişi ek vergiyi kendisi ödeyecek.

İLK TAKSİT AĞUSTOSTA, İKİNCİSİ KASIMDA

Ek MTV’nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 15 Temmuz’dan sonra sıfır alınan araçlarda ise ek MTV peşin ödenecek. Ödenecek ek MTV, yıllık ek MTV’nin yarısı kadar olacak.

ÖDENMEZSE NE OLUR?

MTV’si ödenmeyen araç sahiplerine aylık yüzde 1.6 faiz yansıtılıyor. Vergi borcunun tahsili için hesaplara haciz de uygulanabiliyor. Ayrıca MTV’si ödenmeyen araçların satışı yapılamıyor. Yine ek MTV’si ödenmeyen araçlar için muayene işlemi yapılamıyor.

DEPREMZEDEYE MUAFİYET

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ‘mücbir sebep hali’ ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV uygulanmayacak.

Editör: İrem Nur Kaya