Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Lavrov ile görüşme gerçekleştirdik. Her iki ülkenin ihracatının önündeki engellerin kaldırılması gündemdeydi. Ateşkes umuduna yönelik beklentilerimizi dile getirdik.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK UMUT ARTIYOR

Bölgemizin ve dünyanın barışı için çaba göstermeye devam edeceğiz. Türkiye’ye yönelik umut artıyor. Biz de bunu yapıcı bir şekilde değerlendirerek gerek bölgemizin gerekse dünyanın huzuru, barışı için çaba sarf etmeye devam edeceğiz’ dedi.

Türkiye’nin 2017’de ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı statüsü elde ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, bugünkü toplantıda “Doğrudan Diyalog Ortaklığı” statüsü almak istediklerini söylediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Sektörel Diyalog Ortaklığı statüsü elde ettiğinden bu yana birçok alanda ASEAN ülkeleriyle iş birliğini artırdığını vurguladı. Türkiye’nin “Yeniden Asya” inisiyatifiyle de tüm Asya ülkeleri ve bölgesel  örgütlerle yaklaşık bin projeyle ilişkileri geliştirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Hedefimiz, Diyalog Ortaklığı Statüsü elde etmek. Moratoryum kalkarsa o statüyü de elde edebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu, öte yandan ASEAN ülkelerinin Türkiye’deki yatırım miktarının 10,3 milyar dolara çıktığına dikkati çekerek, Türk şirketlerinin yatırım miktarının da 471 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

ARTIK YENİDEN ASYA ÇAĞINI YAŞIYORUZ

Asya’nın ekonomisinin güç merkezi haline geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Artık Yeniden Asya çağını yaşıyoruz. Avrupa’daki sıkıntılar, yine daha önce Amerikan çağı vardı. Şimdi Asya çağına tekrar geçildiğini söyleyebiliriz.”
değerlendirmesini yaptı.

 İKİLİ GÖRÜŞMELER

Çavuşoğlu, bugün öte yandan birçok mevkidaşıyla ikili görüşmeler de yaptığını belirterek, ilk olarak Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, ardından Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını dile getirdi.

Kamboçya Müslümanlardan Sorumlu Kıdemli Bakanı Othsman Hassan ile görüştüğünü de kaydeden Çavuşoğlu, Hassan’ın özellikle helal akreditasyon kurumuyla iş birliği ve helal gıda tesisi konusunda yardım istediğini ifade etti.
Çavuşoğlu, ikili görüşmeler kapsamında Brunei Darusselam Dışişleri Bakanı Erywan Yusof ile de bir araya geldiğini, mevkidaşıyla başta Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah’ın Türkiye’ye ziyareti olmak üzere karşılıklı ziyaretler
konusunda hemfikir kaldıklarını söyledi.

Daha sonra Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry ile de görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, Sri Lanka’daki krizin aşılması konusunda Türkiye’nin yapabileceği yardımları ele aldıklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile de bir araya geldiği belirterek, mevkidaşıyla ikili ilişkileri, ayrıca Tayvan ve Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Tüm bunlara ilaveten Uygur Türkleri konusundaki hassasiyetimizi kendilerine aktardık. Türkiye’den gidecek bir heyeti 7 günlük bir karantinadan sonra bölgeye gönderebileceklerini, yani bölgeye gelmesini
istediklerini söylediler. Ayrıca büyükelçimizin önümüzdeki süreçte hiç ziyareti kısıtlanmadan bölgeyi bir ziyaret etmesi de gündemde.” dedi.

TÜRKİYE KÜRESEL BİR AKTÖR OLDU

Temasları kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, “Bu görüşmede tabii tahıl anlaşmasından sonra her iki ülkenin ihraç edeceği ürünlerin önündeki engellerin kaldırılması
gündemdeydi. Diğer taraftan bu tahıl konusunda varılan mutabakat bir ateşkese ve kalıcı bir barışa vesile olabilir mi olmaz mı bunları değerlendirdik.

Son gelişmelerden sonra (Lavrov’un) düşüncelerini kendilerinden aldık. Biz de kendi düşüncelerimizi, temennilerimizi, bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledik.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilerleyen süreçte görüşmelerinin olacağına işaret ederek şunları kaydetti:

“Bu konuların hazırlığını da yaptık. Bugün Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı da elbette vardığımız mutabakatı önemsiyor ama görüştüğümüz tüm muhataplar Türkiye’nin tahıl konusunda Birleşmiş Milletler’le beraber oynadığı
rol konusunda teşekkürlerini ilettiler, Türkiye’ye yönelik güvenlerini, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’ye güvendiklerini söylediler. Görüyorum ki gerçekten Türkiye’ye yönelik umut da artıyor. Türkiye küresel bir
aktör oldu. Biz de bunu yapıcı bir şekilde değerlendirerek gerek bölgemizin gerekse dünyanın huzuru, barışı için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.”