Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

''Gazze katliamı başlayalı 101 gün oldu. Bu süreden bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk on binlerce Filistinli maalesef katledildiler. Daha büyük dram ise uluslararası toplumun önünde bunun cereyan ediyor olması. Uluslararası toplumun bazı önde gelen aktörlerinin buna fiilen destek olması bu daha büyük bir dram.

Hatırlattığınız gibi, bu sürecin başında 'ya daha büyük bir savaş ya da daha büyük bir barış çıkacak' demiştik. Bazı ülkeler daha büyük savaş konusunda götürmede tereddüt etmediler. Ama bizim ve diğer dostlarımızın yaptığı yoğun çalışmalarla bir barış dilinin oluşturulması konusunda ciddi mesafeler katedildi. Bu krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikri neredeyse herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Her iki millete de, Filistinlilere de İsraillilere de eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmayacağını, kalıcı barışın ve güvenliğin olmayacağını ilgili toplumlara ve ortamlarda belirttik. Sadece İsrail'in güvenliğini ve menfaatlerini önceliklerinden yaklaşımların barış getirmeyeceğini belirttik ve artık bu görüşü inkar eden kimse yok. Artık bu görüşün doğruluğu değil, bunun nasıl hayata geçirileceği gündemde.

Gazze'deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini biz çoğu zaman dile getirmiştik. İlk önce bunun Lübnan'dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden çıktı.

Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar bu türden saldırıların ve karşılıklı pozisyon almaların Gazze'de başlayan savaş sarmalının daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek.

Dolayısıyla hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail'in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumda siyasi ve adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz.''

Çözüm yolları üretilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Fidan, “Özellikle bu krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikri neredeyse herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Her iki millete, Filistinlilere ve İsraillilere eşit oranda güvenli ve eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmadığını, kalıcı barışın ve güvenliğin olmayacağını ilgili toplumlarda ve ortamlarda ifade ettik. Sadece İsrail’in güvenliğini ve pozisyonlarını önceleyen yaklaşımların, Filistinlilerin güvenliğini ve egemenliğini öteleyen yaklaşımların barış getirmeyeceğini, uzun vadede sürekli bir kriz alanında olacağımızı inkar eden hiç kimse yok” açıklamasında bulundu.

Savaşla ilgili ciddi risklerin olduğunu da açıklayan Bakan Fidan, “Gazze’deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini de biz ifade etmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın ilk önce Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içerisindeyken, diğer yerlerde bu olaylar çıktı.

Fatih Erbakan'a büyük şok. Yeniden Refah'tan belediye başkanı seçildikten sonra istifa etti Fatih Erbakan'a büyük şok. Yeniden Refah'tan belediye başkanı seçildikten sonra istifa etti

Şu anda Kızıldeniz’de olanlar, Irak’ta olanlar, Suriye’de olanlar, bu türden saldırıların, pozisyon almaların, Gazze’de başlayan savaş sarmalının daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Dolayısıyla biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumlarda hem siyasi hem de adli olarak gerekli karşılığı bulmak için her türlü çalışmayı göstereceğiz” şeklinde konuştu.

 Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman "Bizim için Türkiye (AB’ye) aday ülkedir ve AB’nin anahtar partneri olarak kalacaktır" ifadesinde bulundu.

Editör: Nehir Durdağı