Ekonomik krizin etkisiyle seçmen desteğini önemli ölçüde kaybeden iktidar, son dönemde EYT sorununu yeniden gündemine aldı.

Bu gelişmelerle iktidar, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan çalışmada yaş şartını kaldıran ve 1999 düzenlemesi öncesi hakları sigortalıya sağlayacak formül üzerinde yoğunlaştı.

"BİZ BUNLARI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ"

EYT sorununa ilişkin TBMM'de sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT konusu Türkiye’nin en önemli konulardan bir tanesidir. Herkesi dinlemek zorundayız. Meselenin bir boyutu iş adamlarının kıdem tazminatı. Öncelikle bizim açımızdan devlet açısında ele alınan konuydu. İşveren kıdemli, tecrübeli, iş becerisi gelişmiş personel yaklaşık yüzde 15. Biz bunları kaybetmek istemeyiz" dedi.

BAKAN İTİRAF ETTİ, 'SGK KAYITLARINA' DEĞİNDİ

EYT düzenlemesi öncesi SGK kayıtlarına değinen Bakan Bilgin, "99 8 Eylül öncesi işe girenleri kapsıyor. Bu dönemde dijital kayıt sistemi yok. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman bunu paylaşacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bugün yaş şartı olmasaydı, Haziran ayına göre kaç kişi emekli olabilirdi? Bir milyon 500 bin-600 bin. Bütün verileri alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Öte yandan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin olarak Bilgin, "Kamuda 32 tür sözleşmeli personel var. Bunların hepsini toparlayıp bir disiplin altına alıyoruz. Bunun içerisinde öğretmenler, aile hekimliği çalışanları, asistanlar, sağlık çalışanları, sanatçılar var. Sözleşmeli personeli hemen kadroya geçiriyoruz. Yaklaşık 500 bine ulaşacak sayı gündemde. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. Bu çalışmanın reform niteliğinde olduğunun altını çizmek isterim" diye konuştu.