BERLİN'de Türklerin yoğun yaşadığı bir başka yer de Mitte (Merkez) ilçesine bağlı Wedding semti. Cuma akşamı, buradaki Atze Müsiktheater isimli binanın salondaydık. Salon elçilik ve başkonsolosluk için ayrılan protokol dışında hınca hınç doldu. O görkemli sahne ve salonda değişik bir atmosfer vardı. Genci yaşlısı, kadını erkeği sanki huşu içinde bekliyordu. Ardından önce sazendeler, sonra şefleri Alaattin Demirliler öncülüğünde kırk kişilik koro alkışlarla sahnedeki yerlerini aldı ve Türk sanat müziğinin ruhumuza şifa eşsiz tınısı herkesi sarıp sarmalamaya başladı. Neyzen Salim Bey'in Hicaz Peşrev'i ile herkes adeta kendinden geçti. Berlin gerçekten çok değerli Türk Sanat Müziği koroları vardı. Bu korolar aralarında Avni Anıl, Dr. Alaeddin Yavaşça, Erol Sayan gibi birçok büyük ismi de konuk ettiklerine şahit oldum. Her bir konser Berlin semalarına ve gönüllere iz bırakmıştı. Bu kez de öyle oldu. Berlin Türk Cemaati TGB Türk Sanat Müziği Korosu, Berlinli sanat müziği severlere önce Hicaz sonra da Uşşak makamında eserlerle unutulmaz bir akşam yaşattı.
 
Dernek ve koro başkanı Fatma Akarsu ile Koronun Şefi Alaaddin Demirliler'in Aşkımız ne güzeldi düeti büyük alkış aldı. Fatma Akarsu, dededen, atadan Osmanlı paşası torunu. Mısır ile bir geçmişi var diye de hatırlıyorum. Alaaddin Demirliler ise Bursa Konservatuvarı mezunu ve usta bir kanuncu. 20 yıldan fazladır Berlin'de Türk Sanat Müziği'nin varlığı için mücadele eden değerli bir sanat adamı. Böyle bir günde okul arkadaşları Kültür Bakanlığı Bursa Türk Sanat Müziği Korosu şefi Hakan Özlev ve eşi Songül Özlev de, şarkılarıyla onu yalnız bırakmadı. Alaaddin Demirliler gibi bir kanun sanatçısı oğlu Hüseyin Demirliler de Bursa'dan kalkıp geldi ve babasına sazıyla destek oldu. Anlayacağınız Berlin son zamanların en güzel konseriyle Türkiye'den gelen dostlarla Türk Sanat Müziği'ne doydu.
 
İmamlar burada yetiştirilecek
 
Alman hükümeti bir süredir tartıştığı imamların Türkiye'den gelmesi yerine Almanya'da yetiştirilmesi konusunda düğmeye bastı. Burada Almanya, Ankara başta olmak üzere, başka ülke ve siyasi güçlerin Müslüman toplumu üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmak istiyor. Müslüman toplumuyla ilişkilerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Markus Kerber, DW Türkçe 'ye yaptığı açıklamada, "Artık imamların Diyanet tarafından buraya gönderilmesini istemiyoruz" diyor. Kerber, bu konu hakkında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Bu noktada genel kanı Türkiye ile Almanya arasında mantalite farklılığı olduğu yönünde. Ayrıca Türkiye'den gelen imamların Almanya'daki Müslüman toplumunun ihtiyaçlarına her zaman hitap edemediği, görev yaptığı toplumun dilini, kültürünü ve yaşam koşullarını bilmesinin önemine de dikkat çekiliyor. DW Türkçe haberinde buna örnek olarak yine Almanya doğumlu İmam Murat Gül gösteriliyor. Almanya'da imam yetiştirilmesinin faydası olacağını belirten Murat Gül ise; "İslam evrensel bir din. Ancak Kuran'ı Kerim, hangi toplumda yaşanıyorsa o toplumun dilinde Kuran'ı tebliğ etme mesajını vermektedir" diyor. Gül aynı zamanda Berlin İslam Federasyonu Başkanı ve bir ilkokulda İslam din dersi veriyor.. İslam Federasyonu, Berlin'de devlet okullarındaki verilen Almanca İslam Din derslerinin sorumlusu bir kuruluş. Bakalım bu konudaki gelişmeler bizi nereye götürecek hep birlikte göreceğiz. 
 
Çocukların kurtulması zor
 
Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi'nde eğitim alma isteğiyle Fetö'ye bağlı eğitim kurumlarına giren çocukların, bu örgütten kurtulmalarının ne kadar zor olduğunun anlatıldığı bir haber çıktı. Fetö örgütlenmesi Almanya ve Berlin'de çok güçlü. Almanya'da 90'lı yılların ortalarından beri faaliyette olan yapı içinde şirketler, okullar, dernekler, evler, kreşler, yayınevleri ve gazetelerden oluşan bir oluşum söz konusu. Söz konusu haberde Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl'ın, Fetullah Gülen hareketini, "dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum" olarak gördüğü, "Ancak bu hareketin zararsız olup olmadığı hakkında şüphe duymak gerektiğini" kabul ettiği anlatılıyor.  Haberde ayrıca ailesi Fetöcü olan öğrencilerin, kendi çabalarıyla örgütten kurtulmanın mümkün olmadığının altı çiziliyor. İşte tam bu noktada sağduyulu, kendi halinde bizim ahali de gelecekle ilgili kaygılar duyuyor.
 
Enerji alanında işbirliği
 
Almanya'nın Türkiye ile ilgili bir başka teması enerji oldu. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Oliver Wittke Almanya'nın Türkiye'nin en önemli ekonomik partneri olduğunu belirtti ve "Türkiye ile enerji alanında özellikle de yenilenebilir enerji konusunda yakın iş birliği yapmak istiyoruz" dedi. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'in, Türkiye ziyaretinin ardından çeşitli alanlarda 5 çalışma grubunun kurulduğunu ve bu grupların teknik düzeyde çok sık görüşme yapıldığını ifade eden Wittke, "Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini AB ve Türkiye'deki dostlarımızla konuşuyoruz. Burada iki taraf adına serbest ticaret için bir şeyler yapılabilir. Bir çalışma grubu yoğun bir şekilde bununla ilgileniyor" şeklinde konuştu. 
Gümrük Birliği'nin nasıl şekilleneceğini merak ediyoruz. Diğer yandan bir başka merak konusu da Alman otomotiv devi Volkswagen'ın yeni fabrikasının nerede kurulacağı. Dev yatırımla ilgili bu ayın sonunda VW Denetleme Kurulu toplantısında ele alınacak ve Kasım sonunda karar verilecek deniyor. Yeni yer konusunda en güçlü iki adayın da Türkiye ve Bulgaristan olduğu belirtiliyor.  
 
Anne Merkel'in ölümü saklanmış
 
Bilindiği üzere dünyanın en güçlü kadınlarından birisi Almanya Başbakanı Angela Merkel'dir. O güçlü kadını dünyaya getiren anne Herlind Kasner'in sessiz sedasız bu dünyadan göçtüğü açıklandı. Annesi 90 yaşında olsa da Merkel tabi ki üzgün. Ancak Şansölye ailesinin mahremiyetine saygı gösterilmesini istemiş. Bu nedenle de ölüm haberi neredeyse 10 gün sonra duyuruldu. Merkel'in annesinin cenaze töreninin de aile içinde önümüzdeki günlerde yapılacağı dile getirildi. Merkel'in din adamı olan babası Horst Kasner de 2011 yılında hayatını kaybetmişti. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, Merkel'i arayıp, baş sağlığı dileğinde bulunduğu bildirildi. Erdoğan-Merkel görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin de gündeme geldiği kaydedildi. 
 
Berlin'den selam ve sevgiyle..