Türkiye'nin yardım etmeye çalıştığı Afaganistan'ın Taliban yönetimi kız öğrencilerin lise eğitimi almasının yasaklanmasının ardından üniversiteye gitmelerinin de resmi olarak yasaklanasına gelen tepkilere sert bir cevap verdi.

Taliban yönetiminin aldığı kararla ilgili tepkiler dünyada çığ gibi büyürken, Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem'den bir açıklama geldi.

Nadeem, “İslam'da kadının statüsünün belli olduğunu, bundan fazlasının verilemeyeceğini” iddia ederek,“Cenâb-ı Hak bize güç vermiş, şeriatı güzel uygulayabiliriz, kimseden korkmuyoruz, kimsenin himayesinde değiliz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından gösterilen tepkilere de değinen Nadeem, “Kur'an'da ve hadislerde bile hiç kimse kadınların 'çağdaş ilimler' öğrenmesinin gerekliliğini ispat edemez, bilimsel hipotezi ispat edemez. Türkiye ve Suudi Arabistan gibi değil, saf İslam istiyoruz” dedi.

Taliban'ın kadınların eğitimini kısıtlama kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan gelmişti. Kalın, karara ilişkin olarak, “Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok” ifadelerini kullanmıştı.
 

Editör: Haber Merkezi